UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни пішли вгору: в Україні подорожчали помідори

На ціни вплинуло декілька факторів.

В Україні зросла ціна на тепличні помідори. Головною причиною подорожчання стало сезонне зниження пропозиції місцевого томату в тепличних комбінатах, оскільки більшість виробників уже заявили про завершення поточного обороту цієї культури. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, станом на 24 листопада, українські тепличні томати надходять у продаж по 50-65 грн/кг ($1,39-1,80/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Читайте також: Ціни на яйця: чому вони зросли

Аналітики пояснили, що компенсувати нестачу місцевої продукції за рахунок імпортних томатів повною мірою трейдерам поки що не вдається, і постачання такої продукції також нестабільне. Зокрема,  імпортний томат пропонувався до продажу по 55-65 грн/кг ($1,53-1,67/кг). Основним постачальником цієї продукції є Туреччина.

Експерти зауважили, що в Україні зараз ціни на помідори вже в середньому на 10% вище, ніж наприкінці листопада 2022 року.

Гравці ринку не виключають можливості подальшого зростання цін у цьому сегменті, оскільки пропозиція помідорів із місцевих теплиць продовжує стрімко скорочуватися.

Нагадаємо, що раніше в Україні знизилася ціна на один з основних овочів борщового набору.