Християни готуються до одного з найголовніших свят – Великодня. Багато українських родин збирають великодні кошики, щоб потім їх освятити.
Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко розповів, якою буде цьогорічна вартість великоднього кошика за середніми цінами супермаркетів України станом на кінець березня, пише сайт наукового центру.
За розрахунками науковців, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з чотирьох осіб близько 1208,78 грн, тобто на 24,4 % дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 972 грн.
Як подорожчала паска у 2023 році
Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів, 200 г ізюму) – складе 169,88 грн за 1 кг, що на 26,8 % більше вартості паски 2022 року.
Подорожчання зумовлено різким зростанням цін на основні складові: яйця (+92 %), цукор (+20,5 %), масло вершкове (21,9 %) та ізюм (+16,7 %).
Ціни на борошно і дріжджі залишилися на рівні минулого року. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться ще дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Також, у 2023 році, на відміну від попередніх років, ціна на яйця зросла на рекордні 92 % і становила в середньому 68,15 грн (65-75 грн за десяток), тоді як ціни на решту складових святкового кошику зросли на 9,4 %–38,4 % порівняно з рівнем цін початку квітня минулого року.
Як змінилися ціни на м’ясні та молочні продукти
Найдорожчими складовими великоднього кошика традиційно залишаються м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 175 грн (340-400 грн за 1 кг); буженина (0,5 кг) – 219,50 грн (425-459 грн за 1 кг).
Подорожчало і сало (0,5 кг) – до 110 грн з розрахунку 210-300 грн за 1 кг. Порівняно з 2022 роком вартість буженини збільшилася на 31 %, домашньої ковбаси – на 9,4 %, а сала – на 38,4 %.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за:
- твердий сир (0,5 кг) – 189,50 грн (375,00-457,50 грн за 1 кг);
- за вершкове масло (0,5 кг) – 171,25 грн (68,50-72,38 грн за пачку 200 г);
- за м’який сир (0,5 кг), який обійдеться у 87,50 грн (30-38 грн за пачку 200 г).
Скільки коштують овочі перед Великоднем
Ціна хріну (250 г) складе 16 грн (14–22 грн), також символічною є вартість солі (100-150 г) – 2 грн.
У разі доповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 1463,28 грн. Це на 20,9 % перевищує вартість минулорічного кошику такого ж складу у 1210 грн.
Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних овочів.
Порівняно з 2022 роком ціна на овочі зросла на 1,1-25,0 %:
- томати тепличні (0,5 кг) – до 48 грн (85-100 грн за 1 кг);
- огірки (0,5 кг) – до 75 грн (140-165 грн за 1 кг);
- ціна на яблука залежить від сорту і зросла в середньому на 15 % – 11,5 грн за 0,5 кг (20-27 грн за 1 кг).
За пляшку церковного вина «Кагор» доведеться заплатити в середньому 120 грн (80-135 грн за пляшку).
Як пояснив Юрій Лупенко, зростання вартості великоднього кошика однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, здорожчанням енергоносіїв, ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах.
«Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів – хтось на зменшенні кількості продукту у кошику, інші – за рахунок відмови від дорожчої його частини (домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру) або використання більш дешевої продукції, а дехто – обмежиться традиційними крашанками та паскою, принаймні для освячення», – заключив він.
Напередодні Великодня очікується зростання цін на популярні продукти до святкового столу. Нагадаємо, які продукти експерти радять придбати в запас, щоб заощадити кошти.