UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни пішли вниз: в Україні подешевшав один з салатних овочів

Роз'яснення дали аналітики.

В Україні знизилася ціна на томати. Це сталося через початок масової реалізації помідорів з літніх теплиць. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Експерти зазначили, що в таких умовах спроби місцевих тепличних господарств утримати колишній рівень цін супроводжувалися зниженням темпів збуту, внаслідок чого вони вдалися до негативних цінових коригувань.

Читайте також: Дешевше, ніж торік: в Україні знизилась ціна на тепличні огірки

Так, станом на 20 червня, великі тепличні комбінати відвантажували томати по 48-65 грн/кг ($1,18-1,60/кг), що в середньому на 16% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня.

Аналітики пояснили, що таке зниження цін є сезонним явищем, оскільки щороку у другій половині червня на ринок починають масово надходити томати з літніх теплиць.

В аналогічний період минулого року тепличний томат в Україні продавали в середньому на 18% дорожче, ніж тепер. Але у 2023 році в цей період ціна на місцеві томати знижувалася суттєвіше, ніж зараз.

Раніше ми писали, що в Україні стрімко зросла ціна на полуницю. Однією з причин подорожчання цієї ягоди стало скорочення пропозиції.