UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на таксі в Києві злетіли: оператори назвали причини

Крім іншого, через спеку виріс попит на послуги таксі. 

В Києві за останні місяці значно зросла вартість проїзду на таксі, як мінімум, у деяких операторів. На ціни впливають: брак кадрів, збільшення витрат на обслуговування автомобілів через зростання цін на імпортні запчастини внаслідок девальвації гривні, а також незначний ріст цін на пальне. Про це пише видання РБК-Україна.

Попит також впливає на ціни, а в липні він є досить значним. В даному випадку попит росте через аномальну спеку, що б’є температурні рекорди.

Ціни

За оцінками деяких споживачів, аналогічні поїздки в травні коштували на 50% дешевше. Хоча перевізники вказують інші цифри.

Зокрема в компанії Bolt підтверджують підвищення цін на свої послуги: "На даний момент вартість поїздок поступово зростає через зміну цін на паливо, скорочення кількості активних водіїв, ріст вартість ремонтів авто. Ми можемо зазначити, що за останні місяці середні ціни зросли на 10 - 25% залежно від міста".

В Uklon зростання цін пояснюють переважно підвищенням попиту на послуги таксі. "В деякі місяці 2024 року кількість пасажирів зросла приблизно на 40%, порівнюючи з першою половиною 2023 року. Зростання кількості пасажирів перевищує зростання кількості водіїв", - пояснюють в компанії.

Через підвищення акцизу на пальне в другій половині 2024 року очікується подальше зростання цін на пальне, що може призвести до ще більшого збільшення середньої вартості замовлення, прогнозують в Uklon.

Пояснення експерта

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн стверджує, що ціни на пальне точно не могли бути причиною зростання тарифів на послуги таксі. За його словами, на ціни суттєво впливає девальвація гривні, через що дорожчають імпортні запчастини до автомобілів і, відповідно, вартість обслуговування авто. Це впливає на тарифи служб таксі значно відчутніше, ніж підвищені акцизи на пальне, про що так часто говорять.