UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на страхування в Європі можуть злетіти через погодні катаклізми – Lloyd's of London

Тим часом у США ріст цін на страхування вже відчутний досить сильно.

Ціни на страхування в Європі зростатимуть, оскільки страховики почали активніше реагувати на екстремальні погодні явища, такі як температурні рекорди цього літа, попередив головний виконавчий директор одного з провідних ринків страхування Джон Ніл Lloyd's of London, передає Financial Times.

За останні кілька місяців на континенті відбулася ціла низка природних катаклізмів - від аномальної спеки та лісових пожеж до ураганів та повеней, що призвели до руйнувань майна тисяч людей.

Але якщо в США ціни на страхування різко зросли за останній рік, щоб покрити зростаючі погодні ризики, то європейський ринок був більш стриманим.

Читайте також: Україна почала експортувати зерно через Хорватію 

Суми, які сплачують фізичні та юридичні особи, часто визначаються вартістю перестрахування. За словами Ніла, за останній рік ціни на перестрахування у США зросли на 20-40%, у Японії ціни також різко збільшились. У Європі ціни зросли лише на 10-12%.

"Думаю, що ви побачите набагато сильніший рух цін на європейський перестраховий бізнес", - сказав він, додавши, що зростання цін на перестрахування позначиться на вартості первинного страхування, особливо в таких сферах, як страхування майна.

Ніл зазначив, що екстремальні погодні умови змінюють уявлення страховиків про кліматичні ризики: "Погодні умови змінюються разом із змінами клімату. Не думаю, що можна просто спиратися на минулі дані й говорити: "Так було в минулому, отже, так буде й у майбутньому". Ми повинні розібратися в тому, що для нас означає зміна погодних умов".

За першу половину 2023 року прибуток Lloyd's (до оподаткування) збільшився до 3,9 млрд фунтів стерлінгів у порівнянні зі збитками у розмірі 1,8 млрд фунтів стерлінгів за аналогічний період минулого року: компанія виграла як від зростання цін на страхування, так і від підвищення прибутковості інвестицій.

Читайте також: Новий міністр оборони назвав суму, якої не вистачає на виплати військовим

Прибуток від андеррайтингу зріс більше ніж удвічі - з 1,2 млрд фунтів стерлінгів до 2,5 млрд фунтів стерлінгів, оскільки ціни на страхування та перестрахування зросли на 9 відсотків по всьому ринку, а клієнти почали купувати більше страхового покриття.

Комбінований коефіцієнт – показник частки страхових виплат та витрат у страхових преміях – покращився з 91,4% до 85,2%. "Ми не наближалися до цього рівня вже кілька десятиліть", - сказав Ніл.

Lloyd's також виграла від підвищення прибутковості свого інвестиційного портфеля обсягом 100 млрд фунтів стерлінгів, прибутковість якого склала 3% на тлі зростання відсоткових ставок, порівняно з менш як 1% кілька років тому. За прогнозами Ніла, доходність може зрости майже до 4%.

Окрім страхування, зміни клімату впливають і на інші сектори економіки, зокрема на аграрний. За прогнозами ООН, глобальне потепління вдарить по запасах продовольства у світі раніше, ніж очікувалося.