UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на продукти: в Україні змінився «Індекс Олів’є»

Голова страва на новорічному столі подорожчала.

В Україні за рік індекс вартості найпопулярнішого новорічного салату «Олів'є» зріс на 45%. Тепер, щоб приготувати один кілограм цього салату доведеться витратити майже 102 гривні. Про це повідомила пресслужба сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, пише ТСН.

Як в Україні змінився «Індекс Олів’є»

Через військове вторгнення РФ в Україні зросли ціни майже на всі категорії товарів. Зокрема, здорожчання торкнулося всіх продуктів, які входять до складу салату «Олів’є».

Повідомляється, що серед інгредієнтів традиційного салату найбільше здорожчали овочі, а саме морква та цибуля – на 180%. Так, наразі ціни на ріпчасту в середньому становлять 30 грн/кг, тоді як у грудні 2021 ціна була близько 11 грн/кг.

Кілограм моркви коштує 21,80 грн, а минулого року ціна була близько 8 грн. Також подорожчали свіжі огірки - 76,8 грн/кг. Ціна на солоні огірки становить 44-102 грн/кг.

Але всі цінові рекорди побили яйця – зараз їх середня вартість складає близько 65 грн за десяток, що на 90% дорожче минулорічної ціни.

Читайте також: Новий рік та Різдво: чи будуть вихідні на свята

Зросла ціна і на майонез. Цей продукт в середньому подорожчав на 33%. Банка консервованого горошку цьогоріч обійдеться від 30 до 50 гривень. Найдорожчий інгредієнт салату – варена лікарська ковбаса. Вона коштує від 210 до 300 гривень за кілограм.

За підрахунками аналітиків, щоб приготувати три кілограми салату «Олів'є» українцям доведеться витратити близько 303,99 грн, а станом на 26 грудня 2021 року – лише 209,9 грн.

Раніше у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» порахували, скільки цього року в Україні коштуватиме новорічний стіл для сім'ї з чотирьох осіб.