UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на продукти: експерти кажуть, що варто готуватися до подорожчання

Низка факторів провокує зростання цін. 

Поточне літо, через спеку, відключення електроенергії та логістичні труднощі, містить чималі ризики для врожаїв сільгоспкультур. І наразі ризики вищі, ніж у попередні роки. При цьому неврожай та знижена якість продукції будуть впливати на ціни, пише 24агро.

За словами виконавчої директорки Насіннєвої асоціації України Сюзана Григоренко, загалом посівні площі в Україні скорочуються вже третій рік поспіль як для ярих, так і для озимих культур, частково через логістичні труднощі та повномасштабне вторгнення Росії та обстріли українських енергетичних систем. Через це виникають труднощі з культурами, які потрібно сушити, наприклад, кукурудзою.

Спека

Спека негативно вплине на врожай соняшника, а найбільше з усіх культур цього року постраждає соя. Формування бобів відбувається дуже повільно, стручки опускаються, особливо нижні.

Експертка Світового Банку Оксана Руженкова стверджує, що аномальна спека в Україні негативно позначиться на врожаях картоплі, моркви, капусти та інших борщових овочів, що призведе до зростання цін на ринках.

"На сьогодні ми втратили величезні овочівницькі регіони у Запорізькій та Херсонській областях. Щодо розширення площ під томатами на Одещині, воно навряд чи допоможе через те, що там роблять ставку на переробку. Тож якщо ґрунтові помідори будуть у сезон 20 гривень – це вже добра ціна", – говорить експертка.

Відключення світла

Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин додає, що ціна продуктів залежить не стільки від спеки та злив, скільки від відключення електроенергії.

"Продукти харчування, зокрема м'ясні та молочні, вимагають охолодження сировини та відповідний температурний режим для продажу. Якщо він не дотримується, на виході ми отримуємо втрачену продукцію, що веде до подорожчання того, що залишилося. Тому вже до кінця серпня ми неминуче побачимо подорожчання молока та м'яса", – зазначив він.

У новому сезоні також негативний вплив на тваринництво та молочний сектор матиме низький врожай зернових. Зокрема, наприклад, 70% собівартості виробництва яєць складає комбікорм, основою якого є саме кукурудза.