UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на картоплю: чи можуть вони зрости до 50 грн за кілограм

Роз'яснення дали у Мінагрополітики.

В Україні зараз немає підстав для прогнозування ціни картоплі у 50 грн/кг, оскільки поточна ціна вже покриває собівартість і дозволяє імпорт. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час брифінгу, пише «Укрінформ».

Читайте також: Зростання цін: в Україні подорожчала капуста

Він зазначив, що зараз оптова ціна на картоплю становить 20 грн/кг, а в роздріб – 30 грн/кг. За словами Висоцького, ціни є сталими протягом двох тижнів.

«Ми вважаємо, що вони не будуть змінюватись. Підстав для ціни 50 грн/кг немає. Теперішня ціна є достатньою, щоб покривати собівартість навіть в умовах зменшення врожайності, а також вона дозволяє імпортувати», – пояснив він.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства наголосив, що врожай картоплі порівняно до минулого року зменшився на 18%, або на 4 млн т, що є суттєвим в перерахунку на країну. Зменшення врожаю, за його словами, сталося через засуху, що також вплинуло і на ціни.

Висоцький пояснив, що Україна імпортує незначні обсяги картоплі в порівнянні з вітчизняним виробництвом. Він підкреслив, що декілька десятків тисяч тонн імпортованої картоплі достатньо для стабілізації зростання цін і навіть його зупинки.

За словами Висоцького, підстав для подешевшання картоплі також немає. Теперішня ціна буде орієнтиром з певним потенційним подорожчанням вже ближче до весни на 15%, адже додадуться накладні витрати на зберігання.

Раніше експерти дали прогноз, якими можуть бути ціни на м'ясо та чи можливе його подорожчання.