UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на ягоди: в Україні подорожчала полуниця

Це сталося через похолодання.

В Україні цього тижня зросла ціна на полуницю. Однією з причин зростання цін на цю ягоду стало нестабільні на малооб'ємні поставки.

Оператори ринку пов'язують це з погіршенням погодних умов в основних регіонах вирощування полуниці. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Читайте також: Травневі заморозки: чи вплинули вони на врожай фруктів

Так, станом на 15 травня, садівники продавали полуницю по 50-80 грн/кг ($1,26-2,02/кг), що в середньому на 37% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Учасники ринку зазначили, що ажіотаж навколо полуниці пов'язаний із дуже низькою її пропозицією на ринку, хоча сезон ягоди з відкритого ґрунту у південних та західних областях уже розпочався.

Аналітики додали, що зараз місцева полуниця на українському ринку пропонується до продажу в середньому на 48% дешевше, ніж за аналогічний період 2023 року. Більшість ключових гравців ринку не виключають, що незабаром ціна в даному сегменті може помітно знизитися. Вони пояснюють це тим, що погодні умови стабілізуються, внаслідок чого збільшиться пропозиція полуниці з місцевих господарств.

Раніше ми писали, що в Україні знизилася ціна на полуницю. Вже зараз у деяких регіонах ягода коштує дешевше за торішній рівень.