UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на газ в Європі впали майже до однієї тисячі доларів за тисячу кубів

Зниження цін викликане потеплінням.

Ціни на газ на головному європейському хабі TTF впали до 1051 доларів за тисячу кубів через потепління в даному регіоні. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані лондонської біржі ICE Futures.

Так у понеділок, 18 жовтня, ціни на TTF впали до 85,7 євро за МВт-год тисячі п'ятьдесят одна дол/тисячу кубів. Згодом вони дещо зросли, проте тримаються в середньому на рівні 91 - 93 євро за МВт-год (1116,27 - 1140,8 дол за тисячу кубометрів).

До потепління додався ще один фактор, який впливає на вартість газу - вітер в регіоні дозволяє збільшити генерацію зеленої енергетики.

На думку аналітиків JP Morgan Chase & Co, якщо температура повітря буде вищою за прогнозовану, ціни на газ будуть продовжувати падіння.

Читайте також: Вирішено проблему з Держказначейством відносно реєстрації договорів на постачання газу бюджетникам

Повідомлялося, що зростання цін в ЕС пов'язане з високим попитом на газ по всьому світу через відновлення економіки, зокрема в Азії, а також низькими запасами газу в сховищах ЄС і скороченням поставок ресурсу «Газпромом». У цих умовах акції «Газпрому» дорожчають, а прибуток зростає.

Група європейських країн - Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція, - виступила з ініціативою провести розслідування причин рекордного стрибка цін на газ в Європі.