UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на електроенергію зростуть: регулятор дозволив підвищення

Мова йде про ціни для клієнтів постачальника "останньої надії". 

Енергетичний регулятор - Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) - змінює порядок формування ціни електроенергії для споживачів постачальника "останньої надії" (ПОН) з 1 жовтня до кінця поточного року. Відповідно до сьогоднішнього рішення комісії, підвищується відповідний коефіцієнт, а значить ціни зростуть, передає "Інтерфакс-Україна". 

Уточнюється, що регулятор на три місяці збільшив коефіцієнт, що використовується для визначення ціни електроенергії для споживачів ПОН на базі середньозваженої ціни е/е на ринку на добу вперед (РДВ) з 1,25 до 1,5.

На сьогодні ціна е/е для споживачів ПОН на розрахунковий місяць визначається з урахуванням середньозваженої фактичної ціни е/е на РДВ за перші 20 днів попереднього розрахункового періоду, збільшеної на коефіцієнт, що враховує ризики коливання цін на балансувальному ринку (БР) та РДВ у розмірі 1,25.

"У результаті масштабних обстрілів енергетичної системи України відбулося зростання вартості е/е для врегулювання небалансів е/е. При цьому ППН (держпідприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго") через набуття статусу "Дефолтний" відповідно до Правил ринку набуває е/е для потреб власних споживачів виключно на БР", - йдеться в обґрунтуванні регулятора до ухваленого рішення.

"До НКРЕКП звернулося ДПЗД "Укрінтеренерго" з пропозицією внесення змін до Порядку щодо збільшення коефіцієнта, що враховує ризики РДВ з 1,25 до 1,5. При цьому "Укрінтеренерго" зазначило, що, починаючи з квітня 2024 року вартість е/е для врегулювання небалансів перевищує середньозважену фактичну ціну е/е на РДВ з урахуванням чинного коефіцієнта, що враховує ризики від коливання цін на БР та РДВ на рівні 1,25", – пояснив регулятор.

Читайте також: Через відсутність довгострокових контрактів на імпорт електроенергії, підприємства змушені переплачувати шалені кошти — СЕО "Метінвесту"

Раніше повідомлялось, що  «Укренерго» пропонує збільшити тариф на передачу електроенергії на 2025 рік на 48% - до 783,71 грн/МВт-год. Тариф на передачу для «зеленої» металургії пропонують встановити на рівні 441,05 грн/МВт-год.