UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна на пляшку горілки може зрости на 55%

Підвищити мінімальну роздрібну ціну на півлітрову пляшку горілки з 17,96 грн до 27,9 грн, або на 55,3%, просять уряд України провідні національні виробники цього напою.

Відповідний відкритий лист на адресу прем'єр-міністра України Миколи Азарова надіслала асоціація "Укргорілка" і ще сім виробників у четвер, 14 квітня.

"Цінове обмеження зробить неможливою реалізацію нелегальної продукції у торгових мережах за демпінговими цінами за рахунок несплати податків та створить необхідні економічні гарантії для легальних виробників", - йдеться у листі.

Згідно з ним, з моменту встановлення у жовтні 2009 року нинішньої мінімальної ціни акцизний збір було підвищено до 42,12 грн/л 100% спирту, ціна самого спирту збільшилася з 70 грн до 135 грн за дал, а склотара подорожчала на 20%.

"Постійно стримувати підвищення ціни за рахунок скорочення рентабельності неможливо", - стверджують виробники горілки, вказуючи, що рентабельність впала в середньому до 5%. На їхню думку, Україні важливо зберегти легальний ринок міцного алкоголю, як бюджетоутворюючу галузь.

Лист підписали керівники ТОВ "ТБ "Мегаполіс", ТОВ "Лікеро-горілчаний завод (ЛГЗ) "Прайм", ТОВ "Національна горілчана компанія", ДП "Українська горілчана компанія "Nemiroff", ТОВ "Золотоніський ЛГЗ "Златогор", ЗАТ "Кременчуцький ЛГЗ" і "ТОВ "Кримська горілчана компанія".

Раніше Всесвітня організація здоров'я (ВООЗ) визначила країну, яка споживає найбільше алкогольних напоїв.

Нагадаємо, що Молдова збирається скасувати мита на ввезення української горілки.