UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна на газ в Україні встановила новий рекорд слідом за європейськими хабами

Європейські компанії намагаються не купувати газ та активно спустошують підземні сховища.

Ціни на газ в Україні минулого тижня - з 22 по 26 листопада - встановили новий рекорд, відреагувавши на зростання вартості ресурсу на європейських хабах. Про це вказано у газовому огляді Української енергетичної біржі за минулий тиждень, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Європейські компанії в умовах рекордних цін не збільшують імпорт, а використовують паливо, куплене за нижчою ціною раніше, і сподіваються, що у другій половині опалювального сезону котирування газу знизяться і, можливо, запустять "Північний потік - 2", – зазначено у біржовому огляд.

За даними асоціації Gas Infrastructure Europe, відбір газу з підземних сховищ у Європі в листопаді 2021 досягне максимального рівня за весь час спостережень асоціації - з 2011 року.

Щодо цін в Україні, то, згідно з даними УЕБ, станом на п'ятницю (26 листопада) середня стартова ціна ресурсу листопада була вищою за показник понеділка на 2,59%.

Загалом було продано 22,950 млн. куб. м природного газу. Реалізовано позиції щодо ресурсу листопада та грудня щодо післяплат. При цьому остання котирувальна ціна ресурсу листопада в ГТС України за післяплатами склала 32 935,43 грн/тис. куб. м, грудня – 34104 грн/тис. куб. м.

Читайте також: Облгази за місяць значно збільшили борги за газ

Нагадаємо, що в жовтні оператори газорозподільних мереж (обл-, міськгази) не сплатили відібраний із магістральних газопроводів газ на 1,99 млрд грн.

Також    "Газпром" відмовляється бронювати додатковий транзит через територію України   та Польщі на перший квартал 2022 року.