UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна на газ в Європі росте вгору і немає причин для стабілізації

Кожен день ціна на газ в Європі встановлює новий ціновий рекорд.

В ході торгової сесії в середу, 29 вересня, вартість жовтневих ф'ючерсів на газ TTF на біржі Ice Futures досягла $1050 за 1000 кубометрів. Про це свідчать дані цієї біржі.

Відзначається, що при цьому ціна на газ в Європі оновило історичний максимум.

Попередній максимум був встановлений днем раніше (28 вересня) - більш $1040 за тисячу кубометрів.

Вартість газу на хабі TTF, що на біржі ICE Futures, ввечері в середу досягала EUR 87,45 за МВт-год, або $1053 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі.

Газ дорожчає на тлі низьких запасів в сховищах Європи, низького рівня поставок з РФ, а також високих цін в Азії.

Читайте також: Німеччина збільшила свої газові резерви до 66,63%

Нагадаємо, що ціна на газ в Україні залежить від вартості ресурсу в Європі. До речі, ціна на природний газ на «Українській енергетичній біржі»  ТБ УЕБ) 17 вересня подолала рівень в 30 тис. грн за тисячу кубометрів (з урахуванням ПДВ та на умовах передоплати).

Як писало ZN.UA, ціна природного газу в Європі вже побила всі можливі рекорди і досягла історичного максимуму. Але опалювальний сезон ще навіть не почався, і прогнозувати, до якої максимальної позначки може наблизитися вартість блакитного палива на європейських ринках, зараз дуже важко.

Детальніше читайте в тексті Марії Якуб і Олександра Харченко «Чому в Європі зростає ціна газу і скільки заплатять за тепло українці?»