UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна на газ у Європі впала на тлі посилення вітру

Вартість газу впала на 40%.

Вітер у Європі дозволив підвищити вироблення вітряної генерації, що спровокувало обвал цін на газ на третину від раніше встановленого історичного максимуму. Проте прогноз погоди обіцяє відлигу найближчими днями, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що частка вітрової генерації у виробленні електроенергії в Європі за день зросла до 13,8% після 7,1% у середу та тримісячного мінімуму у 5,52% у вівторок.

При цьому в п'ятницю вранці січневий ф'ючерс на TTF на біржі ICE Futures торгується на рівні $1300 за тисячу кубів.

Для порівняння, у четвер торги газом (контракт "на день вперед") на TTF завершилися на рівні $1485 за тисячу кубометрів після $1997 у середу та рекордних $2138 за тисячу кубометрів у вівторок.

Читайте також: У РФ розповіли, що необхідно для початку переговорів щодо транзиту газу через Україну

Запаси газу в підземних сховищах Європи впали до 57,5% від місткості - це на 17,3 процентного пункту нижче за середнє значення за останні п'ять років.

Нагадаємо, 21 грудня спотова ціна газу в Європі легко подолала нову психологічну планку $2000 за тисячу кубічних метрів.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що  високий попит на газ з боку України може бути одним із факторів зростання спотових цін  у Європі, які побили усі рекорди.

Глава  Оператор ГТС України Сергій Макогон повідомив, що Росія може припинити транзит газу  через Україну цієї зими.