UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна на газ: як розраховується сума платіжки та що на неї впливає

Роз’яснення дали у «Нафтогазі».

Через військове вторгнення РФ та бойові дії українці продовжують готуватися до однієї з найважчих зим – робити запаси продуктів, купувати альтернативні джерела опалення. Але оплату комунальних послуг ніхто не скасував.

У газопостачальній компанії НАК "Нафтогаз України" пояснили, як вираховується сума платіжки і чому важливо передавати показання вчасно.

Коли треба передавати показання лічильника

У «Нафтогазі» пояснили, що для того, щоб нарахування у платіжках були правильними, слід передавати показання лічильників щомісяця з 1 по 5 число.

Передавати показання лічильника потрібно оператору ГРС (облгаз). Облік газу – зобов’язання та відповідальність операторів газорозподільних мереж (облгазів). Працівники цих компаній періодично приходять знімати дані лічильника, перевіряти стан газового обладнання.

Як передати показання газового лічильника

Передати показання вашому оператору ГРС (облгазу) можна одним із способів:

Читайте також: Комунальні платежі: як погасити борг за комунальні послуги, якщо немає всієї суми

Як обчислюється сума платіжки і чому важливо передавати показання вчасно

У «Нафтогазі» наголосили, що компанія як постачальник газу, при формуванні рахунків, використовує дані від операторів ГРС.

«Так вимагає законодавство. Ви передаєте показання вашому облгазу, а він завантажує дані на інформаційну платформу Оператора ГТС. Саме з цієї платформи ми як постачальник газу беремо обсяги спожитого вами газу і множимо їх на ціну, зафіксовану в межах вашого поточного тарифного плану. Якщо клієнт не передав показання лічильника або передав їх пізно, оператор ГРМ завантажує на платформу граничні обсяги споживання відповідно до Кодексу ГРМ. Тому важливо передавати інформацію своєчасно», – зазначили в компанії.

Повідомляється, що додаткові питання щодо нарахування обсягів або норм споживання можна задати у листі, відправивши його на електронну скриньку client@gas.ua.

Також можна отримати додаткову інформацію щодо обліку газу у оператора ГРС. Контакти можна знайти на сайті НКРЕКУ за посиланням.