UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна газу в США обвалилася та продовжуватиме падати

Теплий грудень впливає на ціни, попит та продаж газу.  

Вартість газу в США впала до мінімального рівня за більш ніж чотири місяці через рекордно високу температуру повітря в грудні, що вплинуло на попит та споживання. Про це пише LIGA.net із посиланням на повідомлення worldoil.

Видання уточнює, що січневі ф'ючерси на постачання газу впали на 12%, що зробило цей ресурс найгіршим серед інших сировинних ресурсів. Газ втратив близько 40% своєї вартості з жовтня, але трейдери підняли ціни до найвищого рівня семи років, зробивши ставку на глобальну нестачу палива.

Більше того, велика ймовірність, що у 2021 році буде зафіксовано третій найтепліший грудень із 1950 року.

При цьому дефіциту газу США немає. Про це свідчить майже повне зникнення цінової надбавки, яку трейдери плюсували до зимових контрактів. Тобто ставка на те, наскільки мізерними будуть запаси наприкінці зими у Північній півкулі, скоротилася до $0,03 після зростання до $1,90 за мільйон британських теплових одиниць на початку жовтня.

Вартість газу з постачанням у січні на Нью-Йоркській товарній біржі знизилася на 12% - до $130,92/тис. куб. м. Це стало максимальним добовим падінням із січня 2019 року.

Читайте також: Скільки газу Україна закупила в Європі у 2021 році - дані ОГТСУ

Повідомлялося, що офіційні особи США заявили членам Конгресу, що домовленість із Німеччиною про закриття газопроводу Nord Stream 2, якщо Росія вторгнеться в Україну, існує.

Ціна газу в Європі зросла до позначки $1100 за тисячу кубометрів або 94,5 євро за МВт-годину на відкритті біржових торгів 7 грудня.