Цією осінню сезонного здешевлення цукру може й не бути
Експерти передрікають, що сезонного здешевлення цукру, яке відбувалося кожну осінь, у цьому році не буде. Як показує статистика, в жовтні-листопаді 2010-го ціни на цукор підвищилися на 16-20% - до 7-7,2 тисяч гривень/тонну. Як зазначають фахівці, це суперечить тенденціям докризових років, коли в сезон цукроваріння ціни падали на 35 - 40%.
Експерти передрікають, що сезонного здешевлення цукру, яке відбувалося кожну осінь, у цьому році не буде. Як показує статистика, в жовтні-листопаді 2010-го ціни на цукор підвищилися на 16-20% - до 7-7,2 тисяч гривень/тонну. Як зазначають фахівці, це суперечить тенденціям докризових років, коли в сезон цукроваріння ціни падали на 35 - 40%. Причиною зростання цін є збільшення цін на газ для промислових споживачів і брак сировини. Якщо 2009 року виробники цукру платили 258 доларів за тисячу кубометрів газу, то в третьому кварталі 2010 року - 328 доларів за тисячу кубометрів. Отже, у структурі собівартості цукру на газ припадає майже 35%.
Урожай цукрових буряків у 2010 році оцінюють у 14 мільйонів тонн, причому вміст цукру в ньому дуже низький. Через брак сировини частина цукрових заводів, уведених в експлуатацію восени, пропрацювала менше місяця, а це не може не відбитися в майбутньому на ціні самого цукру.
За оцінками директора консалтингової компанії «ААА» Сергія Наливки, у 2010/2011 маркетинговому році буде випущено не більше 1,4 мільйонів тонн бурякового цукру, а не 1,7 мільйонів тонн, як прогнозує Національна асоціація цукровиробників «Укрцукор».
Крім того, зростання цін на цукор в Україні провокує ще й прагнення Мінагрополітики відправити 100-300 тисяч тонн цукру до Росії. Якщо уряд домовиться з росіянами про безмитний експорт 100-130 тисяч тонн цукру, це може призвести до повторення минулорічної ситуації на вітчизняному ринку, викликавши різкий стрибок цін у середині сезону.
Внутрішнє споживання цукру в Україні зараз оцінюють на рівні 1,8 мільйонів тонн. До «цукрової кризи» цей показник досягав 2-2,1 мільйонів тонн.