UA / RU
Підтримати ZN.ua

Три мільярди євро допомоги з російських активів – це «майже ніщо», заявив міністр юстиції

У контексті військових потреб України, на думку міністра, ця сума не є значною.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив виданню POLITICO, що річний пакет у розмірі 3 мільярдів євро, зібраних із прибутку від заморожених російських активів, є «майже нічим» у контексті військових потреб України.

У середу ЄС схвалив план використання прибутків, отриманих від інвестування заморожених російських активів у Європі — на суму від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік — для закупівлі зброї для України.

Однак, поки Україна бореться з нестачею боєприпасів, міністр юстиції країни критично оцінив, наскільки далеко можуть піти ці кошти.

«Якщо ми говоримо про потреби України та потреби війни, військової та невійськової, 3 мільярди євро — це насправді майже ніщо — нам потрібні сотні мільярдів, щоб виграти війну», — сказав Малюська журналістам POLITICO на зустрічі міністрів юстиції G7 у Венеції у четвер.

«Це хороший перший крок», — додав він.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року ЄС заблокував понад 200 мільярдів євро російських державних активів, щоб допомогти зусиллям Києва з відновлення.

«Український уряд дійсно хотів би отримати повну конфіскацію [російських активів] і дійсно вірить, що це законно, і це єдиний підхід, який буде вирішальним у питанні вирішення війни [з Росією]», – додав він.

Читайте також: Дефолт України: Гетманцев розповів про найімовірніший сценарій, до якого вже готуються

У лютому лідери ЄС домовилися про додатковий пакет підтримки в розмірі 50 мільярдів євро для України в рамках бюджету блоку, а президент Європейської ради Шарль Мішель сказав: «Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України».

Нагадаємо, США ініцювали новий пакет допомоги Україні за рахунок заморожених активів РФ.