UA / RU
Підтримати ZN.ua

Транзит російського газу через Україну у березні знизився удвічі

Якщо у березні 2011 року середньодобове прокачування російського газу по північному напрямку було у три рази меншим, ніж постачання через Україну, то в цьому році - лише на 24% нижче. При цьому транзит до країн західної та центральної Європи ужгородським коридором знизився майже у два рази - на 47%.

Скорочення "Газпромом" березневого експорту в Європу супроводжується перенесенням транзиту з України на північний коридор - газопровід "Ямал-Європа", що проходить через Білорусь, і морський газопровід "Північний потік".

Про це свідчать попередні розрахунки на основі даних російського держпідприємства "Центральне диспетчерське управління паливно-енергетичного комплексу" (ДП "ЦДУ ПЕК"), повідомляє "Інтерфакс".

Зокрема, у березні постачання за цим напрямком склали 2,9 млрд куб. м, що на 25% вище, ніж було прокачано торік по "Ямал-Європі" (Nord Stream тоді ще не працював).

"Нафтогаз" щодня недоотримує від "Газпрому" 70-110 млн куб. м газу

Ситуація з використанням української транзитної системи змінилася значно: транзит до країн західної та центральної Європи ужгородським коридором знизився майже у два рази (на 47%) - до 3,6 млрд куб. м.

І якщо у березні 2011 року середньодобовий транзит газу по "Ямал-Європі" (75 млн куб. м) був у три рази меншим, ніж ужгородські постачання, то в цьому березні постачання північним коридором (94 млн куб. м) лише на 24 % нижчі, ніж український транзит.

Постачання газу на адресу "Нафтогазу України" склали з початку березня близько 1,9 млрд куб. м. Нагадаємо, раніше заступник голови правління НАК Вадим Чупрун заявляв, що компанія щодня недоотримувала з російської сторони від 70 до 110 млн кубометрів на добу.

Транзит "Газпрому" по "Північному потоку" як і раніше становить близько 27 млн куб. м на добу - це третина від потужності першої нитки. На кінець березня 2012 по ньому з моменту запуску у листопаді минулого року буде транспортовано сумарно 3 млрд куб. м палива.

Відзначимо, що у березні у "Газпрому" спостерігається особливо сильне падіння експорту газу в Європу - у порівнянні з березнем-2011 експорт впав на 23% - до приблизно 11,3 млрд кубометрів. !zn

Читайте також:

Та не пересохнуть газові труби!

Україна довела, що не привласнювала російський газ

Азаров: якщо Росія припинить транзит газу, Україна знайде вихід

«Нафтогаз» уже знайшов охочих використовувати українські сховища газа

Єврокомісія заборонила «Газпрому» використовувати «Північний потік» на повну потужність