UA / RU
Підтримати ZN.ua

Транзит російського газу через територію України зріс на 50%

Транспортування збільшилося через зупинку «Турецького потоку».

У поточному місяці транзит газу по південному маршруту газотранспортної системи (ГТС) України вже досяг 26,5 млн куб. м, що на 50% перевищує показники травня і в чотири рази квітневі показники. Про це повідомляє прес-служба Оператора ГТС.

Таке зростання пов'язане з плановою зупинкою на ремонт газопроводу «Турецький потік» з 23 по 28 червня. У ОГТС уточнюють, що в цей період середній режим прокачування в трансбалканський напрямку (ГВС Орлівка) збільшився з 0,2 до 4 млн куб. м на добу.

"Це в черговий раз доводить, що ГТС України є важливою для забезпечення безперебійних поставок газу в країни Південної Європи. Оскільки розгалужена система газопроводів української ГТС робить її гнучкою, на відміну від «Турецького потоку» або будь-якого іншого обхідного газопроводу", - відзначають в повідомленні.

Нагадаємо, що «Турецький потік» почав функціонувати на початку 2020 року і з того часу «Газпром» фактично припинив повноцінне використання потужностей ГТС України для транзиту газу в Туреччину і Балкани.

Читайте також: "Газпром" почав демонтаж труб, якими газ постачається в Україну — глава Опетарора ГТС

За оцінками Оператора ГТС , Україна в 2020 році недоотримає близько $450 млн доходів унаслідок запуску газопроводу "Турецький потік".

Як писав для DT.UA Ігор Маскалевич, перешкодити реалізації планів "Газпрому" на півдні може хіба що економічна криза в Туреччині.

Детальніше щодо газових потоків навколо території України читайте в матеріалі автора "Cкраплені перспективи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".