UA / RU
Підтримати ZN.ua

Transparency International закликала Раду перевірити законність конфіскації $ 1,5 млрд Януковича

Організація просить профільні комітети скликати засідання.

Українське представництво Transparency International звернулося до комітетів Верховної Ради з проханням розібратися з можливими порушеннями конфіскації 1,5 млрд доларів, вкрадених екс-президентом Віктором Януковичем.

В організації повідомили, що було написано відкритий лист до голів комітетів ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрію Кожемякіну та з питань запобігання та протидії корупції Єгору Соболєву.

Transparency International просить комітети скликати спільне засідання з 3 по 7 липня, запросити генерального прокурора Юрія Луценка і спільно розглянути правові аспекти конфіскації вкрадених коштів.

Крім того, ТІ Україна просить також запросити на засідання представників неурядових організацій, зокрема, коаліції громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ".

"Необхідність втручання парламенту в питання конфіскації вкрадених активів виникла через те, що вирок суду про неї так і не був оприлюднений у відповідному реєстрі. Хоча такий порядок передбачений законодавством. Конфіскація цих коштів використовувалась Генпрокуратурою для низки публікацій про здобутки пана Луценка та його найближчого оточення. При цьому Генпрокурор неодноразово публічно відмічав надзвичайний особистий вклад у цю справу прокурора Костянтина Кулика, незаконне збагачення якого розслідувалось НАБУ, а зараз обвинувальний акт уже скерований до суду", - йдеться в повідомленні на сайті організації.

В ТІ відзначили, що фрагменти вироку, які з'явилися у ЗМІ, ставлять ще більше запитань. Наприклад, чому кримінальне провадження про економічні злочини розслідувалася Військовою прокуратурою; чому справа розглядалася Краматорським судом; чому по кримінальному провадженню, розпочатому лише 15 березня, суд постановив вирок вже 28 березня, а також, як засудили особу за відмивання коштів, якщо не було встановлено злочину, у результаті якого ці кошти були отримані.

Організація підкреслила, що представники органів судової влади довгий час не давали жодних раціональних обґрунтувань відсутності вироку суду у відкритому реєстрі.

В ТІ закликали парламентські комітети втрутитися в процес. Так як недотримання правових процедур у процесі конфіскації створить можливість для нинішніх власників 1,5 млрд доларів оскаржити таке рішення у Європейському суді з прав людини.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що перерахування конфіскованих 1,5 мільярда доларів з рахунків оточення екс-президента Віктора Януковича на рахунок Державного казначейства завершений.

Нагадаємо, що суд останньої інстанції дозволив конфіскацію заарештованих $ 1,5 млрд, які належали екс-президенту Віктору Януковичу та його оточенню.

Раніше ГПУ заарештувала в Україні кошти біглого президента Віктора Януковича на суму близько $ 127 млн. Водночас Державною службою фінансового моніторингу були заблоковані кошти 19 компаній-нерезидентів, які були пов'язані з оточенням колишнього президента України. Мова йде про $ 1,5 млрд.