UA / RU
Підтримати ZN.ua

The New York Times розповіло про героїзм жінок з України, які під час війни стають шахтарками

У межах війни, що продовжується, вимушені опановувати історично чоловічі професії. Про це розповідає одне з провідних світових медіа, The New York Times, після візиту на шахти компаній Метінвест і ДТЕК.

"Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Вже 130 жінок почали працювати під землею на шахті в Павлограді", – зазначають журналісти.

Вони працюють інспекторками з техніки безпеки на конвеєрах, які підіймають вугілля на поверхню, або обіймають посади керуючих поїздами, що курсують між різними ділянками шахти.

"Їхня допомога величезна, оскільки багато чоловіків пішли воювати й більше не можуть працювати", — каже Сергій Фараонов, заступник директора шахти, що належить ДТЕК.

The New York Times

Читайте також: Компанія Метінвест оприлюднила виробничі показники за першу половину поточного року

За його словами, мобілізували близько 1000 чоловіків-працівників шахти, а це приблизно п’ята частина всього персоналу. Щоб компенсувати цей дефіцит, шахта прийняла на роботу 330 жінок.

"Це відображає тенденцію в Україні, коли жінки все частіше працюють там, де переважали чоловіки, через скорочення кількості працівників-чоловіків. Вони стають водійками вантажівок та автобусів, зварювальницями на металургійних заводах та працівницями на складах. Тисячі жінок також добровільно долучилися до українських Сил оборони", – йдеться у матеріалі.

На підприємствах також намагаються залучити більше жінок на ринок праці за допомогою навчальних програм.

Шахта в Покровську від початку поточного року започаткувала ініціативу, що дала змогу 32 жінкам працювати під землею. Шведська громадська організація Reskilling Ukraine пропонує пришвидшене навчання для жінок, які бажають стати водійками вантажівок.

The New York Times

Читайте також: Компанія "Метінвест" долучилася до друку 3D-будинку для сімʼї військового: проект реалізовано вперше в Україні

"Цього року подали заявки понад 1000 жінок, але організація має кошти на навчання лише 350", – розповідає Олександра Панасюк, координаторка програми.

На павлоградській шахті кілька жінок, найнятих на роботу під час війни, тепер сподіваються зробити кар’єру у цій галузі.

Каріна Яцина, колишня няня, а нині операторка конвеєрної стрічки, говорить, що зараз хотіла б стати електромеханіком. "Я про це думала. Мені тут подобається", — додає вона.