UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Guardian: Підвищення облікової ставки - це лише пластир на економіці Росії, хворої через війну

Поки Кремль продовжує витрачати величезні суми на своє вторгнення в Україну, йому доведеться робити нові жорсткі рішення.

Тривалі війни коштують дорого і завдають економічної шкоди. Стародавній Рим зрозумів це, як і США в 1960-х роках, коли конфлікт у В'єтнамі став одним із чинників тиску на долар, що врешті-решт призвело до розпаду Бреттон-Вудської валютної системи з фіксованою валютою.

«Рішення російського Центрального банку підвищити процентні ставки з 8,5% до 12%, щоб захистити обвалений рубль, став останнім прикладом цієї віковічної істини», - пише в своїй статті економічний редактор The Guardian Ларрі Елліотт.

Після 18 місяців війни з Україною профіцит поточного рахунку платіжного балансу Росії скорочується, а інфляційний тиск зростає. Валюта не витримує навантаження, і тригером для екстреного кроку у вівторок, схоже, стало те, що в понеділок курс опустився до позначки 100 рублів за долар США.

Досі політики в Росії намагалися продемонструвати, що в них все гаразд, попри спроби Заходу запровадити економічну блокаду. МВФ переглянув свої прогнози зростання на цей рік, і офіційні дані свідчать, що економіка зросла майже на 5% за період між другими кварталами 2022 і 2023 років.

Російська економіка зараз демонструє явні ознаки перегріву, оскільки стикається з обмеженням виробничих потужностей. Інфляція за останні три місяці перевищувала 7% у річному вимірі, що значно перевищує офіційний цільовий показник у 4%.

Читайте також: Санкції душать Росію та її рубль – Bloomberg

«У певному сенсі це неминуче, враховуючи рішення Кремля продовжувати витрачати великі суми на війну. Це означало, що економіку довелося розігрівати. Спроби підтримати рівень життя, щоб зберегти підтримку війни серед пересічних росіян, пожвавили зростання витрат. І зараз, коли падіння світових цін на енергоносії призвело до різкого скорочення експорту, санкції починають кусатися сильніше», - йдеться в статті.

Центральний банк Росії сподівається, що останнє закручування гайок матиме такий самий вплив, як і оголошення про підвищення процентних ставок до 20% невдовзі після початку вторгнення. Це допомогло стабілізувати валюту, яка на певному етапі минулого року досягла відмітки 150 рублів за долар. Цього року російський рубль впав на 30%.

Серед аналітиків побутує думка, що підвищення вартості офіційних запозичень - це затягування часу, оскільки проблема вирішиться лише тоді, коли припиняться бойові дії.

«Поки війна триває, для Росії, російської економіки та рубля ситуація буде тільки погіршуватися. Підвищення облікової ставки нічого не вирішить, воно може тимчасово сповільнити темпи знецінення рубля за рахунок повільнішого зростання реального ВВП, якщо не буде вирішена основна проблема: війна і санкції», - сказав Тімоті Еш, стратег RBC Bluebay Asset Management.

Читайте також: Рубль почав падати на тлі заколоту Пригожина, але заколот закінчився, а рубль досі падає

Послання зрозуміле. Потрібні подальші жорсткі заходи, щоб уповільнити темпи відтоку капіталу, скоротити дефіцит поточного рахунку і поліпшити фінансове становище Росії. Це означає ще вищі відсоткові ставки, скорочення невійськових витрат і уповільнення внутрішньої економіки. Як це було багато разів у минулому, війна означатиме проблеми для російського народу.