UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тарифи на світло та воду: чи можуть вони зрости з 1 квітня

В Україні діє мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Попри війну, українці мають своєчасно оплачувати комунальні послуги. Зокрема, споживачі мають платити за світло та воду.

Відповідно до постанови Кабміну №502 «Деякі питання регулювання діяльності у сфері комунальних послуг у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану», уряд рекомендував не підвищувати тарифи для населення на постачання теплової енергії,  гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Видання НВ розповіло, чи очікується підвищення тарифів на електроенергію та воду.

Чи можуть змінитися тарифи на світло та воду з 1 квітня

Глава Нацкомісії Костянтин Ущаповський в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив, що зараз йде розрахунок розцінок з урахуванням руйнувань в енергетиці та інших факторів. Кошти в тому числі потрібні для підготовки до наступного опалювального сезону.

Читайте також: Соціальні пільги: хто має право на 50% знижку на оплату комунальних послуг

Національна комісія з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 27 грудня 2022 року затвердила підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення на 2023 рік у два етапи. На першому етапі тариф орієнтовно в середньому зросте на 10% і діятиме з 1 січня по 30 червня 2023 року.

Але вже 30 грудня 2022 року НКРЕКП скасувала це рішення, посилаючись на те, що члени комісії не розуміли, за що голосують.

Так, 27 січня 2023 року українців попередили, що деякі комунальні тарифи все ж можуть змінитися. У НКРЕКП повідомили про те, що Кабмін вже розробляє програму, яка дозволить після опалювального сезону повернутися до питання підвищення тарифів на комунальні послуги.

Також у НКРЕКП нагадали, що мораторій на підвищення тарифів на час війни в Україні стосується тільки тарифів на тепло, гарячу воду, а також на газ і його розподіл для всіх категорій споживачів.

В Україні тарифи на світло підвищуватимуться у квітні та в липні 2023 року. У результаті ціни зростуть на 54,4−81,7% для першого класу напруги та на 35,6-56,7% — для другого.

Читайте також: Відключення світла: в «Укренерго» розповіли, чи знадобляться ще українцям генератори

Крім того, тарифи на воду в середньому також можуть збільшити на 15% та провести це у два етапи – з 1 квітня 2023 та з 1 липня 2023 року.

Передбачається, що зростання тарифів стосуватиметься всіх обласних центрів України, окрім Херсона, Миколаєва, тимчасово окупованих Донецька, Луганська та Криму.

Поки Росія завдає ударів по нашій енергетичній системі, питання тарифів на електроенергію для населення випадає із поля зору суспільства. Однак рано чи пізно воно постане і, найшвидше, дуже скоро – із закінченням опалювального сезону, орієнтовно 15 квітня 2023 року. Як може змінитися тариф на світло – читайте в матеріалі кандидата фізико-математичних наук, юриста, директора аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка «Яких тарифів на електрику чекати українцям?» на ZN.UA.