UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тарифи на електроенергію: у січні в Україні планують підвищити ціни

Йдеться про зростання цін на електроенергію для бізнесу.

Із січня в Україні заплановано чергове підвищення цін на електроенергію. Плюс піднімуть також вартість диспетчерських послуг. Загальне подорожчання при цьому становитиме 107% порівняно з поточними цінами. Про це пише 24.

Зазначається, що збільшення тарифів торкнеться бізнесу. Новий тариф на електроенергію становитиме 636,17 гривні/МВт-год, а послуги диспетчеризації подорожчають до 207,63 гривні. Проекти зміни тарифів на 2023 рік опубліковано на сайті НЕК «Укренерго».

Результатом цього підвищення стане зростання цін на більшість товарів. Тобто населення побічно відчує підвищення тарифів.

Чому дорожчає електроенергія?

Подорожчання електроенергії планується з кількох причин:

Реакція бізнесу

На думку глави Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, в результаті Україна може взагалі втратити національне виробництво.

«Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії – нищівний удар для українського бізнесу. Це рішення викликало багато питань навіть у мирний час, а під час війни – це просто неприпустимо. Якщо ми хочемо зберегти національне підприємництво, якщо ми хочемо зберегти національний бізнес – це робити не можна категорично», – заявив Соболь в інтерв'ю ТСН.

Підвищення тарифів для населення

Згідно з рішенням Кабміну, тарифи на світло не зміняться до кінця опалювального сезону. В даний час діє фіксований тариф для індивідуальних побутових споживачів:

Читайте також: Зеленський повідомив, де найбільший дефіцит електроенергії

Раніше повідомлялося, що Україна не експортує електроенергію до Європи з 11 жовтня, а всі заяви на цю тему є або фейками, або свідомими маніпуляціями, або нерозумінням фізичної природи руху електроенергії.