UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світовий банк прогнозує зростання світової економіки через низькі ціни на нафту

Падіння цін на нафту сприятливо позначиться на економіці більшості країн.



Падіння цін на нафту на світових ринках буде вигідним для більшості країн, якщо цей процес буде супроводжуватися прискоренням росту світової економіки, йдеться в огляді Світового банку (СБ) "Глобальні економічні перспективи".

Крім того, СБ закликає emerging markets в умовах такої динаміки нафтових цін провести реформу спотворюють ринок паливних субсидій і привести державні фінанси в порядок.

"Низькі ціни на нафту, як очікується, збережуться в 2015 році і будуть супроводжуватися істотними змінами реальних доходів країн-імпортерів і експортерів", - йдеться в доповіді.

На думку аналітиків СБ, період, коли нафта коштувала дорожче 100 доларів за барель, підійшов до кінця. Ціни палива можуть зрости не раніше 2016 року, і то незначно.

Виходячи з даних довгострокових спостережень, СБ припускає, що падіння цін на нафту на 30% може сприяти зростанню світової економіки на 0,5% у середньостроковій перспективі, йдеться в огляді. Кожні 10% зниження цін на нафту підсилюють зростання економіки країн-імпортерів на 0,1-0,5 процентного пункту (п. п.) залежно від частки закупівель нафти за кордоном у ВВП. Наприклад, у Китаї позитивний вплив на підйом економіки складе 0,1-0,2 п. п., так як на нафту припадає лише 18% в структурі енергоспоживання, а 68% забезпечує вугілля.

В числі держав з економікою, що розвивається, яким сприяє падіння нафтових цін, СБ називає Бразилію, Індію, Індонезію, ПАР і Туреччину.

Читайте також: Місія МВФ почала роботу в Україні

Разом з тим дешева нафта є серйозною проблемою більшості країн-експортерів цього палива, яким загрожують ослаблення економічного зростання, погіршення стану державних фінансів і зовнішніх розрахунків. У цій групі Світовий банк виділяє Росію, рецесія в якій також створює ризики ослаблення зростання в країнах Центральної Азії, Нігерію та Венесуелу.

У разі зниження середньорічної ціни нафти на 10% зростання ВВП експортерів нафти, включаючи РФ, держави Близького Сходу і Північної Африки, може ослабнути на 0,8-2,5 п. п. на рік, наступний за таким падінням.

При цьому інфляція в 2015 році буде на 0,4-0,9 п. п. менше, ніж було б за відсутності такого чинника.

Вплив зниження нафтових цін на інфляцію, ймовірно, буде носити тимчасовий характер, оскільки, як правило, на ВВП та інфляцію в більшій мірі впливає підвищення ціни нафти, а не її зменшення.

"Зниження цін на нафту відбувається під впливом сукупності факторів, в числі яких - кілька років несподіваного зростання пропозиції нафти і спаду попиту на неї, зменшення геополітичних ризиків в деяких регіонах світу, істотний перегляд політичних цілей Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і підвищення курсу долара США. Хоча відносна сила впливу факторів, що призвели до недавнього падіння цін, залишається невизначеною, як видається, провідну роль в цьому зіграли фактори з боку пропозиції", - вважають експерти Світового банку.

Падіння нафти може означати закінчення "суперциклу" зростання цін на сировину. СБ зазначає "цікаві паралелі" з обвалом цін на нафту у 1985-86 роках після того, як розвиток технологій дозволив видобувати сировину в Північному морі і на Алясці. Після обвалу 1985-86 років ціни на нафту залишалися низькими більше 15 років.

У доповіді Світового банку також відзначається поступове уповільнення зростання світової торгівлі під впливом циклічних, так і довгострокових чинників. У 2012-2013 роках підйом становив менше 3,5%, тоді як середньорічний приріст до світової фінансової кризи дорівнював приблизно 7%.

Раніше в адміністрації Барака Обами вказали на вигоду США від падіння цін на нафту. У той же час, як пише Die Welt, дешевшає нафта визначає долю Путіна - газета нагадує російському президентові, як СРСР розпався через нетривалого спаду цін на "чорне золото".