UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світовий банк прогнозує стабільне зростання світової економіки

Темпи зростання світового ВВП повинні збільшитися з 2,4% у 2013 році до 3,2% у 2014 році. Ще у червні Світовий банк передбачав, що глобальне економічне зростання в 2014 році не перевищить 3%.

У зв'язку зі сприятливим розвитком кон'юнктури у промислово розвинених країнах Світовий банк скоригував прогнози глобального зростання у бік підвищення. Переломного пункту досягнуто завдяки програмам бюджетної консолідації і зростанню політичної стабільності в індустріальних країнах - вперше за останні п'ять років створено умови для стабільного економічного зростання, зазначається в доповіді Світового банку (СБ).

Експерти Світового банку вважають, що промислово розвинуті держави можуть стати другим двигуном зростання після країн з економікою, що швидко розвивається. Особливо помітне зростання економіки очікується у США.

Згідно з прогнозами СБ, темпи зростання світового ВВП повинні збільшитися з 2,4% у 2013 році до 3,2% у 2014 році. Ще в червні Світовий банк передбачав, що глобальне економічне зростання в 2014 році не перевищить 3%. Що стосується наступних двох років, то цей показник буде зростати повільніше: в 2015 році він складе 3,4%, а в 2016 - 3,5%.

Як наголошується у доповіді, "економічне зростання у країнах, що розвиваються, буде підкріплено поліпшенням аналогічних показників у державах з розвиненими економіками, а також продовженням суттєвого зростання у Китаї". Разом з тим підкреслюється, що ситуація "залишається вразливою через проблеми, викликані зростанням відсоткових ставок (за кредитами) та потенційну нестійкість в русі капіталу". Це, зокрема, пов'язано з рішенням Федеральної резервної системи США (ФРС) про початок згортання програми допомоги американської економіки.

У країнах, що розвиваються, за оцінками СБ, економіка в цілому зросте у найближчі три роки на 5,3-5,7%. "Незважаючи на те, що даний показник нижчий за ті, яких було досягнуто в період буму 2003-2007 років, це не привід для занепокоєння", - вважають у банку. На думку його експертів, "майже всі показники, збільшення яких сповільнилося, реагують на зниження нестійкого величезного зростання в докризові часи. Більше того, навіть так, це значно краще за ситуацію, яка склалася у 1980-х і початку 1990-х років".

Що стосується розвинених країн, то тут в нинішньому році зростання ВВП складе, на думку фахівців СБ, 2,2%, що відчутно вище за торішні 1,3%. У наступні два роки настане стабілізація, коли ВВП щорічно додаватиме приблизно за 2,4%. !zn

Читайте також:

МВФ перегляне прогноз зростання світової економіки

Moody's прогнозує зростання ВВП України в 1,5% при зниженні курсу гривні до 8,5 грн/долар в 2014-му