UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світовий банк констатував поступовий вихід світової економіки з кризи, але прогнози її зростання знизив

За прогнозами банку, світовий ВВП в цьому році зросте на 2,2%, що на 0,1 відсоткового пункту менше, ніж у минулому. Це притому, що у своєму січневому звіті Світовий банк прогнозував зростання на 2,4%.

Світова економіка поступово виходить із кризи, проте потребує нових стимулів для свого зростання. Світовий банк у своєму останньому глобальному дослідженні Global Economic Prospects рекомендував країнам активізувати інвестиції в інфраструктуру, щоб не втратити високі темпи зростання ВВП.

Згідно з розрахунками СБ, більшість країн світу вже подолали наслідки кризи 2008 року. Це доводиться глобальною статистикою початку 2013 року - за підсумками I кварталу більшість країн показали зростання економіки. Однак у Світовому банку уточнюють, що для подальшого економічного зростання країн, в першу чергу тих, що розвиваються, необхідно шукати нові стимули.

Для країн Східної Європи цими стимулами можуть стати інвестиції у поліпшення інфраструктури. Без стимулювання темпи світової економіки сповільняться: після зростання минулого року на 2,3% в нинішньому році світовий ВВП зросте на 2,2%. Порівняно з січневим прогнозом СБ очікування знижено на 0,2 відсоткового пункту.

Також погіршено прогноз на 2014 рік - з 3,1% до 3%. Незмінними залишаються лише очікування на 2015 рік - прискорення темпів зростання світової економіки до 3,3%.

Потреба нових стимулів для зростання найбільше помітна в регіоні Східної Азії та Тихоокеанського басейну, визнаного основним локомотивом відновлення світової економіки. У поточному році темпи зростання ВВП в цьому регіоні знизяться з 7,5% до 7,3%, а в наступні два роки будуть на рівні 7,5%. Трохи краща ситуація у регіоні Східної Європи і Середньої Азії. У поточному році темпи економічного зростання прискоряться з 2,7% до 2,8%, а в наступні роки - до 3,8% і 4,2% відповідно.

Прогнози розвитку української економіки поки що не переглядалися: СБ очікує її зростання на 1% в поточному році з подальшим прискоренням до 3,3-4%. !zn

Читайте також:

Експерти очікують подальшого падіння української економіки

Оптимістичний прогноз S&P дає Україні не більше 1% зростання ВВП

ЄБРР очікує зниження ВВП України в 2013 році на 0,5%