UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світовий банк покращив свій прогноз зростання ВВП України

Було змінено прогноз на поточний рік та наступний.

Світовий банк (СБ) прогнозує зростання ВВП України за підсумками поточного року на 3,5% та на 4,0% у 2024 році, що вище на 1,5 процентних пункти (п.п.) та 0,5 п.п. червневих оцінок відповідно. Про це йдеться в новому прогнозі організації для країн Європи та Центральної Азії, що розвиваються.

"Стабільніше електропостачання, збільшення державних витрат, велика зовнішня допомога, вищий, ніж очікувалося раніше, урожай, а також підвищення споживчої та ділової впевненості сприяли поступовому зростанню активності у першій половині цього року після різкого спаду рік тому", - пояснив експерти СБ.

Уточнюється, що скромне зростання в Україні відновилося у другому кварталі 2023 року, чому сприяло зростання державного споживання та деяке відновлення в секторах, що отримують вигоду від військових витрат та покращення електропостачання. У сільському господарстві вище зростання, ніж очікувалося раніше, було підтримано сприятливими погодними умовами. Перехід на альтернативні експортні маршрути в обхід портів Чорного моря полегшив деяке логістичне навантаження, проте припинення дії зернової ініціативи в липні завдало шкоди експорту. Тиск на заробітну плату посилився на тлі повсюдного зростання попиту на робочу силу та обмеження пропозиції робочої сили.

"Прогнози залежать від наявності зовнішньої фінансової підтримки і передбачуваної тривалості російського вторгнення. Очікується, що політика залишиться жорсткою, щоб стримувати інфляцію і стримувати розширення зовнішніх дисбалансів, при цьому приватне споживання вноситиме лише скромний внесок в економічне зростання протягом прогнозованого горизонту", - додали експерти СБ.

Читайте також: ЄБРР зберіг свій попередній прогноз зростання ВВП України

Як повідомлялося, Мінекономіки України оцінило зростання ВВП країни за 8 місяців цього року на 3%. За його прогнозом, за підсумками року він сягне 4%, а наступного року – 5%.

Нацбанк України наприкінці липня підвищив прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2% до 2,9%, проте знизив його на 2024 рік із 4,3% до 3,5%.