UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світовий банк надав Україні $1,34 млрд доларів: у Мінфіні розповіли, на що підуть кошти

Чергове додаткове фінансування включає також гранти.

Україна отримала $1,34 млрд доларів як шосте додаткове фінансування в межах проекту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine). Про це повідомляє пресслужба Мінфіну України.

Фінансова допомога, зокрема, складається з позики Світового банку на $1,086 млрд доларів, які надійшли через Цільовий фонд з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine) під гарантії японського уряду. 

Читайте також: У Мінфіні зробили підсумки щодо джерел фінансування держбюджету

Зазначається, що шосте додаткове фінансування у межах проекту включає і гранти, а саме:

У Мінфіні пояснили, що гроші спрямують на часткову компенсацію видатків українського держбюджету не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема, на пенсійні виплати, а також виплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що міжнародна фінансова допомога є важливим внеском у підтримку фінансово-економічної стабільності країни, а також дозволяє забезпечувати першочергові соціальні видатки під час повномасштабного вторгнення РФ. 

Читайте також: «Фінансової катастрофи в січні не буде» – Гетманцев про підтримку партнерів

Що чекає на Україні, якщо зовнішня фінансова допомога партнерів виявиться недостатньою чи несвоєчасною? Адже наразі є низка невирішених питань, пов’язаних із зовнішнім фінансуванням. Що потрібно робити країні, аби створити власну “подушку безпеки”? Про це — в статті Вадима Башти та Сергія СледзяЧому Україні потрібен план Б: що робити з економікою, якщо зовнішньої допомоги виявиться недостатньо”.