UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світ відмовляється від російської нафти, навіть попри загрозу найбільшої енергетичної кризи десятиліття - МЕА

Втрати Росії можуть зрости ще більше в разі санкцій або ескалації громадського засудження.

Світ відмовляється від російської нафти, і Росія втрачатиме через санкції постачання 3 млн барелів нафти на добу, при тому, що експортує РФ близько 8 млн барелів на день. Про це повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

"На цей час ми бачимо потенціал для закриття поставок російської нафти в розмірі 3 млн баррелей, починаючи з квітня, але втрати можуть зрости ще більше в разі санкцій або ескалації громадського засудження", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Росія пропонує Нафта Urals з рекордними знижками. Проте великі нафтові компанії, торгові будинки, судноплавні фірми і банки відмовилися від ведення бізнесу з країною.

На даний час російська нафта продовжує здебільшого через довгострокові угоди і угоди, укладені до того, як Москва відправила свої війська в Україну. Але нові угоди практично припинилися.

Зазначається, що ситуація з відмовою від російської нафти може перетворитися на найбільшу кризу поставок за останні десятиліття. 

"Перспектива масштабних збоїв у видобутку російської нафти загрожує створити глобальний шок поставок нафти. Росія є найбільшим у світі експортером нафти, відправляючи 8 млн барелів сирої та рафінованої нафти клієнтам по всьому світу", - йдеться в повідомленні

Також повідомляється, що найближчим часом МЕА опублікує рекомендації про те, яким чином замістити поставки російської нафти та уникнути кризи з найменшими втратами.

З іншого боку, на думку МЕА, криза може дати позитивний імпульс для відмови від нафти на користь альтернативних джерел енергії.

"Нинішня криза має серйозні проблеми для енергетичних ринків, але вона також пропонує можливості. Дійсно, сьогоднішнє узгодження енергетичної безпеки та економічних факторів цілком може прискорити перехід від нафти", - йдеться в повідомленні.