UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світ чекає низка суверенних дефолтів - аналітик J. P. Morgan

На думку експерта, історія показує, що через пару років після дефолту ринки знову відкривають свої двері для постраждалих країн.

Лівану, який днями оголосив дефолт, не довго залишатися на самоті, ймовірність дефолтів зараз виростає в рази і кільком країнам не вдасться їх уникнути. Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів Девід Стаббс, керівник відділу ринків J. P. Morgan International.

На думку аналітика, історія показує, що через пару років після дефолту, ринки знову відкривають свої двері для цих країн і зовнішнє фінансування відновлюється, і штрафи за невиконання зобов'язань останнім часом не такі вже високі. За великим рахунком, дефолт є проблемою для тих, хто давав гроші в борг.

З іншого боку, він зазначив: "Проблема країни, як правило, не в самому дефолті, а в його причинах. Якщо економіка опинилася на порозі дефолту, якщо навіть думка про нього з'явилася, очевидно, що ця економіка вже в стресі. Якщо країна з усіх сил намагається знайти гроші для погашення облігацій, ймовірно, їй вже доводиться приймати болючі рішення щодо внутрішньої політики, податків, соціальних витрат і іншого".

Детальніше про те, що буде відбуватися зі світовою економікою найближчим часом, читайте в інтерв'ю Девіда Стаббса "Ми ніколи не знаємо точно, де дно".