UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд зобов'язав компанію-власника "Укртелекому" повернути 800 млн грн боргу держбанку

Компанія ESU, яка належить Рінату Ахметову, неналежним чином виконувала зобов'язання щодо виплати відсоткового доходу за облігаціями.

Господарський суд Києва зобов'язав компанію "ЕСУ" (ESU), яка є основним акціонером найбільшого українського оператора фіксованого зв'язку "Укртелеком" і належить бізнесменові Рінату Ахметову, повернути "Укрексімбанку" 810,6 млн грн заборгованості за облігаціями.

Відповідне рішення від 17 жовтня було оприлюднене в Єдиному держреєстрі судових рішень.

"Позов задовольнити частково. Стягнути з ТОВ "ЕСУ" на користь ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" 671,3 млн. гривень основного боргу, 103 млн гривень пені, 25,9 млн гривень інфляційних втрат, 10,2 млн гривень річних (3%) і 206,6 тис. гривень витрат по сплаті державного мита", - йдеться в постанові суду, пише УНІАН.

Таке рішення суду було обумовлено тим, що компанія ESU неналежним чином виконувала зобов'язання щодо виплати відсоткового доходу за облігаціями.

"Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку України, компанія також є лідером ринку широкосмугового доступу в Інтернет (понад 1,6 млн користувачів).

Нагадаємо, що "Укртелеком" був приватизований в 2011 році, в конкурсі брала участь лише одна компанія (інвестиційний фонд EPIC), яка купила компанію за 10,5 млрд грн. Через рік вона перепродала "Укртелеком" компанії СКМ Ріната Ахметова.

За даними ЗМІ, в 2015 році оператор "Укртелеком" взяв на себе зобов'язання викупити у держбанків облігації ESU на суму 2 млрд грн та сплатити проценти. На це планувалося спрямувати кошти, які компанія планувала виручити від продажу 3G-оператора ТриМоб".

Якщо компанія ESU не погасить свої зобов'язання перед "Укрексімбанком" та "Ощадбанком" до зазначеного терміну, їй належить пакет акцій "Укртелекому" може перейти у власність банків.

Читайте також: Прокуратура перевіряє законність продажу Ахметову 12,7% акцій "Київенерго"

Компанія ESU була створена в грудні 2005 року в Києві під назвою RBScom. У липні 2006 року, з приходом в Україну австрійського інвестиційного фонду EPIC, компанія була перейменована в EPIC Services Ukraine і стала скорочено називатися ESU.

У жовтні 2013 року холдинг українського бізнесмена Ріната Ахметова "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) і група EPIC завершили операцію купівлі-продажу 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належить 100% ESU. На сьогоднішній день ESU володіє 92,79% акцій "Укртелекому".