UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд заарештував рахунки "дочки" світового газового трейдера Trafigura

Рахунки арештовані по справі про розкрадання коштів при закупівлях газу для ДП "Укрспирт".

Печерський районний суд Києва заарештував кошти на рахунках світового газового трейдера ТОВ "Трафигура Україна" в Держказначействі і "Альфа-Банку". Про це йдеться в ухвалах суду від 19 вересня, пише enkorr.

Арешт передбачає заборону будь-яких операцій з коштами на рахунку в Держказначействі і видаткових операцій за рахунками в "Альфа-Банку".

Арешт накладено за клопотанням слідчих Генпрокуратури в рамках розслідування за фактом розкрадання коштів службовими особами ДП "Укрспирт" при закупівлях газу. Розслідування було розпочато в середині липня цього року.

"З матеріалів виробництва випливає, що в період 2016-2017 рр. по теперішній час посадові особи ДП "Укрспирт", "Скела Терціум" і невстановлені слідством особи створили злочинну групу і направили свої протиправні дії на незаконне збагачення шляхом проведення процедур тендерних закупівель газу для ДП "Укрспирт", – йдеться в ухвалах суду.

Банківські рахунки фігуранта розслідування "Скели Терціум" також арештовані.

Крім того, під арешт потрапили рахунку управляючої компанії "Смарт Енерджі" (об'єднує 3 газовидобувні компанії), "Крафт Енерджі" (імпортер, який торгує на біржі природним газом) і ще близько 20 компаній.

У прес-службі "Смарт-Енерджі" повідомили, що в 2016-2017 роках компанія не мала ніяких стосунків ні з "Укрспиртом", ні з "Скелой Терціум".

"Протягом строку, зазначеного в постанові суду, ТОВ "Смарт Енерджі" не мало взаємовідносин з ДП "Укрспирт" і "Скела Терціум". Компанія оскаржить рішення суду згідно з чинним законодавством", – прокоментувала прес-служба.

З оприлюднених у системі ProZorro даних про тендери ДП "Укрспирт" на постачання газу за цей період випливає, що ні "Трафигура Україна", ні "Смарт Енерджі", ні "Крафт Енерджі" не брали участь і не перемагали в тендерах держпідприємства.

В цей період на газових тендерах "Укрспирту" перемагали ТОВ "Променерго-Ресурс", "Еско-Північ", "Газсервистрейд", "ЛНГ-Трейдінг" та "Нефтегазгрупп Деметра".

Жодна з цих компаній не згадується в оприлюднених на сьогодні визначеннях суду по проведеній Генпрокуратурою справі "Укрспирту".

Trafigura – третій у світі сировинний трейдер після Vitol і Glencore, що спеціалізується на торгівлі металами, газом, нафтою і мінеральними добривами. Його виручка за 2016 р. склала 98,1 млрд доларів. Компанія має 65 офісів у 36 країнах світу. 6 травня цього року Trafigura відкрив свій офіс в Україні. Незабаром компанія стала одним з найбільших приватних імпортерів газу в країні.

Нагадаємо, що прем'єр Володимир Гройсман виступив за продаж "Укрспирту".