UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд вперше визнав компанію пов'язаною особою по відношенню до "Приватбанку"

Нацбанк вперше виграв судовий процес щодо визначення пов'язаних осіб з "Приватбанком".

Окружний адміністративний суд міста Києва 10 грудня визнав компанію "Самтек-Сервіс" пов'язаною з "Приватбанком" особою напередодні націоналізації. Таким чином регулятор здобув першу перемогу в судових процесах щодо визначення пов'язаних осіб з "Приватбанком", повідомляє прес-служба НБУ.

Наголошується, що 13 грудня 2016 року регулятор визначив ТОВ "Самтек-Сервіс" пов'язаною особою. В подальшому кошти, які знаходились на рахунках, відкритих на ім'я "Самтек-Сервіс", були обмінені уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на акції додаткової емісії та продані державі у процесі виведення неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участю держави.

ТОВ "Самтек-Сервіс" оскаржила це рішення регулятора в Окружному адмінсуді Києва.

Проте суд відмовив у задоволенні позову. Суд мотивував рішення тим, що: 1) НБУ уповноважений приймати рішення про пов'язаності осіб і компаній з банком; 2) "Самтек-Сервіс" згідно з частиною першою статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність" є пов'язаною з "Приватбанком" особою.

У Нацбанку сподіваються, що ця судова практика буде застосовуватися іншими судами при розгляді позовів щодо оскарження пов'язаності з "Приватбанком".

Регулятор зазначає, що сьогодні до НБУ подано понад 40 подібних позовів.

Раніше повідомлялося, що 18 грудня "Приватбанком" було ініційовано новий судовий розгляд проти колишніх власників. Банк подав позов в Окружний суд Тель-Авіва в Ізраїлі. Сума позову становить $ 600 млн.

19 грудня Шостий апеляційний адміністративний суд розгляне скаргу держави на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня про скасування націоналізації "Приватбанку".

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Сьогодні суди різних інстанцій розглядають сотні знакових проваджень, пов'язаних із "Приватбанком".

Докладніше про значення результатів цих засідань для України і необхідність пошуку політичних рішень проблеми читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Час рубати!" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".