UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд відмовився визнати незаконною приватизацію "Донбасенерго" компанією друга Януковича

Доводи ГПУ суд не прийняв, грунтуючись на тому, що на момент прийняття рішення про приватизацію "Донбасенерго" зазначені Генпрокуратурою норми законів ще не вступили в силу.

Окружний адмінсуд Києва відмовив ГПУ в проханні визнати протиправним та скасувати продаж 60,773% енергогенеруючої компанії "Донбасенерго" компанії "Енергоінвест Холдинг" у серпні 2013 року.

Про це йдеться судовій постанові від 24 квітня, пишуть "Українські новини".

Генпрокуратура просила суд визнати протиправними і скасувати 10 актів Кабміну та Фонду держмайна, включаючи розпорядження КМУ про затвердження умов продажу держпакету акцій "Донбасенерго", наказ ФДМ про затвердження додаткових умов участі в конкурсі та наказ про результати приватизаційного конкурсу від 21 серпня 2013 року.

В позовній вимозі ГПУ зазначено, що приватизація "Донбасенерго" була проведена всупереч положенням законів україни "Про приватизацію держмайна" та "Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень державної програми приватизації на 2012-2014 роки".

Доводи ГПУ суд не прийняв, грунтуючись на тому, що на момент прийняття рішення про приватизацію "Донбасенерго" - 30 січня 2012 року, - зазначені Генпрокуратурою норми законів ще не вступили в силу.

Суд прийшов до висновку, що зазначена позивачем редакція закону "Про приватизацію державного майна" діяла з 18 лютого 2012 року і на момент прийняття рішення про приватизацію майна "Донбасенерго" ще не існувала.

Нагадаємо, що в серпні 2013 року конкурс з продажу 60,773% акцій ПАТ "Донбасенерго" виграв "Енергоінвест Холдинг" Ігоря Гуменюка за ціною в 718,92 млн грн. За даними ЗМІ, Гуменюк придбав "Донбасенерго" в інтересах сина екс-президента Віктора Януковича Олександра.

У свою чергу в групі МАКО заявляють, що Олександр Янукович ніяк не пов'язаний з управлінням "Донбасенерго".

"Донбасенерго" знаходиться на окупованій проросійськими терористами території Донбасу. 13 березня бойовики "ДНР" заявили про "ліквідацію "Донбасенерго" і "націоналізації" Старобешівської ТЕС".