UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд скасував мільйонний штраф АМКУ для ДТЕК Ахметова

Суд визнав помилковими висновки Комітету.

Господарський суд Києва визнав недійсним рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про накладення на ДТЕК Дніпровські електромережі штрафу в 3,5 млн грн за зловживання монопольним становищем на ринку розподілу електричної енергії. Про це свідчить рішення суду від 3 вересня, що опубліковане в судовому реєстрі 16 вересня.

На думку суду, АМКУ невірно визначив товарні межі ринку - ринок розподілу електроенергії (е/е). Суд прийняв доводи ДТЕК, що розподіл е/е для споживачів не є окремою послугою, а проміжним результатом діяльності компанії при постачанні електроенергії.

Тобто, згідно суду, предметом договорів між ДТЕК і споживачами є саме постачання електроенергії як товару, а не її розподіл. Тому висновки комітету він визнав неправильними і скасував штраф.

АМКУ оштрафував ДТЕК Дніпровські електромережі в лютому цього року, оскільки встановив, що компанія зловживала монопольним становищем на ринку електроенергії в 2016 році, коли відключила підстанцію Північна-150, і побутові споживачі і компанії міста Жовті Води залишилися без електрики.

Нагадаємо, що АМКУ на засіданні 25 квітня дозволив ТОВ "ДТЕК Нафтогаз" придбати у групи "VS Energy" акції двох обленерго незважаючи на монопольне становище компанії.

Незважаючи на наявність ознак монополії на ринку, в грудні 2018 року Антимонопольний комітет прийняв рішення, згідно з яким компанія "ДТЕК" нібито не зловживає монопольним становищем на ринку генерації електроенергії.

Детальніше про монопольне становище ДТЕК читайте у матеріалі Юлії Самаевой "Роттердамские квіточки і ринкові ягідки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна"