UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд дозволив затримати екс-міністра енергетики Демчишина

Підозрюваного чотири рази викликали на допити до слідчого, але він не з'явився.

Печерський райсуд Києва дав дозвіл на затримання екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, який підозрюється у закупівлі вугілля із окупованих територій. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на рішення суду від 25 листопада, що оприлюднене в Єдиному держреєстрі судових рішень 7 грудня.

Зазначається, що ухвала діє протягом 6 місяців з дати прийняття.

У постанові зазначено: "Клопотання задовольнити. Надати дозвіл на затримання підозрюваного з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою".

Цікаво, що в тексті ухвали не вказано ім'я чиновника, однак зазначено, що 2 грудня 2014 року він обійняв посаду міністра енергетики та вугільної промисловості України.

Вказано, що підозрюваного чотири рази викликали на допит до слідчого, проте він не приходив. Також йому надсилали повідомлення про підозру через житлово-експлуатаційну організацію за місцем проживання, через вручення повідомлення дорослому родичу, а також поштовим зв'язком на останні відомі адреси реєстрації та проживання.

Читайте також: Одного з керівників держпідприємства “Волиньвугілля” викрито у фінансуванні терористів — СБУ

Раніше повідомлялося, що колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину слідчі СБУ та ДБР вручили підозру.

Демчишин працював в уряді Арсенія Яценюка з 2014 до 2016 року. Наразі він переховується за кордоном. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 278 КПК, повідомлення про підозру було надіслано на останню відому адресу його проживання. За даними слідства, Демчишин видав низку наказів, якими призначив на посади в державних підприємствах, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, представників терористичних організацій "Л/ДНР".

Крім того, він перевищував свої службові повноваження та змусив керівників кількох енергетичних компаній у країні укласти договори, які стосувалися постачання вугілля на суму 3 млрд грн. Як результат, у розпорядженні проросійських терористів на Донбасі виявилося понад 200 млн. грн.