UA / RU
Підтримати ZN.ua

Страхування від воєнних ризиків: яким критеріям мають відповідати інвестори та експортери — ЕКА

Не забудьте зібрати зібрати пакет документів — договір страхування ЕКА, майнові права на виручку, порука кінцевого бенефіціара.

В Україні експортери та інвестори скоро зможуть скористатися страхуванням інвестицій від воєнних ризиків у випадку відповідності певним вимогам і критеріям, повідомляє Експортно-кредитне агентство (ЕКА).

Читайте також: Агроекспорт з країн ЄС до України продовжує рости, а з України до ЄС впав до довоєнного рівня

Експортний кредит можна отримати за умови цільового використання:

У ЕКА нагадують і про те, яким має бути обов’язкове забезпечення експортного кредиту, а саме:

Джерелами погашення експортного кредиту традиційно виступає валютна виручка за зовнішньоекономічним договором або виручка від фінансово-господарської діяльності.

При укладенні договору про експорт українських товарів (робіт, послуг) слід керуватися вимогами статті 8 Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності». Також варто врахувати відповідність іноземного покупця вимогам Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» (насамперед, ст. 11). При цьому сторони договору не можуть входити до однієї групи пов’язаних осіб або таких, що перебувають під спільним контролем. Крім того, у іноземного покупця має бути відсутня прострочена дебіторська заборгованість перед українським експортером понад 30 днів.

Читайте також: Або з ОП, або в СІЗО — такий бізнес-клімат

Для отримання страхування воєнних ризиків позичальник має відповідати таким вимогам:

Раніше ми писали про те, що інвестори та експортери зможуть застрахувати свою діяльність у разі її повної зупинки. Страхування інвестицій від воєнних ризиків може запрацювати вже у другому кварталі 2024 року. В такому випадку компенсуватимуть різницю між вартістю інвестицій до події та вартістю після події.