UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек НАТО в Давосі: "Свобода важливіша, ніж економічна вигода"

Столтенберг вказав європейцям на важливий урок російської війни проти України.

Війна в Україні показала, що дуже тісні економічні зв’язки з авторитарними режимами, такими як режим Владіміра Путіна, можуть дуже дорого коштувати з точки зору безпеки. Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Він вказав на те, як Росія використовує експорт газу й нафти для тиску на країни Європи.

«Війна показала, як тісні економічні зв’язки з авторитарними режимами можуть створювати уразливість в сфері безпеки. Дуже важливо, щоб наші економічні рішення приймалися зважено. Свобода важливіша, ніж економічна вигода», - сказав Столтенберг.

Він наголосив, що урок, який Європа повинна винести з російської війни проти України, також стосується і торгівлі з Китаєм. Особливо на це потрібно зважати, коли йдеться про обмін технологіями.

Читайте також: Директор RUSI: Китай міг використати війну в Україні, щоб стати лідером світу

«Торгівля з Китаєм дуже вигідна. І я не проти торгівлі з Китаєм. Але його контроль над нашими 5G мережами - це загроза для безпеки», - вказав Столтенберг.

Він наголосив, що технологічна перевага Заходу завжди грала важливу роль в обороні. Тому урядам слід бути обережними, коли вони продають західні технології авторитарним режимам.