UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столичним споживачам розсилають судові повістки, попри заборону на стягнення боргів за ЖКП під час війни (фото)

Редакція отримала одну з таких заяв, поданих в суд теплопостачальником  ТОВ "Євро-реконструкція".

Попри заборону, що діє в Україні на період воєнного стану щодо стягнення боргів за житлово-комунальні послуги та стягнення пені, столичні споживачі скаржаться на судові позови, які отримують від комунальників Києва.

Зокрема, один з таких позовів, який передано у розпорядження ZN.UA, отримав споживач послуг теплопостачальної компанії ТОВ "Євро-реконструкція". Позов направлено в Дніпровський районний суд.

У позовній заяві посадовець ТОВ "Євро-реконструкція" посилається на неназвані "постанови НКРЕКП", відповідно до яких компанія визначила суму боргу.

Крім того, у позовній заяві вимагається стягнути зі споживача інфляційні та пеню, що також заборонено під час війни.

Читайте також: У Києві передбачувано не включили гарячу воду, попри обіцянки: що кажуть киянам цього разу

Нагадаємо, після чотиримісячних пустих обіцянок "Євро-реконструкції" повернути своїм споживачам гарячу воду, кияни почали збір підписів за передачу їх будинків від "Євро-реконструкції" до іншого постачальника тепла.

Згодом воду таки вдалося повернути, але лише спільними зусиллями з іншим столичним постачальником тепла - "Київтеплоенерго".

Нагадаємо також, що 27 липня Верховна Рада заборонила примусове стягнення боргів за комуналку з фізосіб на час війни. Йдеться саме про постачання тепла та гарячої води.

На період воєнного стану в Україні також заборонено нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на заборгованість, що виникла за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

Крім того, в Україні діє заборона на припинення або зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.