UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столична влада попросила Кабмін повернути Києву всі регуляторні права

Дефіцит столичного бюджету на сьогоднішній день становить 3,2 млрд грн.

Нова столична влада поставила питання перед Кабінетом міністрів України, щоб всі регуляторні права повернути Києву. Про це в інтерв'ю "Українським новинам" заявив керівник групи радників мера столиці Віталія Кличка Ігор Ніконов.

"1,5 млрд гривень київська скарбниця не дорахувалася через збір недоплат за пайову участь. Як це відбувається? Дуже просто - дозвіл про введення будівлі в експлуатацію зараз видається без довідки міста про те, що пайову участь сплачено. Добросовісні компанії протягом трьох місяців самі оплачують збір, іншим же це просто не треба. Вони собі спокійно здали в експлуатацію будівлю, продали або перепродали її, потім потиснули всім руки, кажучи "Вибачте, у нас нічого немає!". Ми вже поставили питання перед Кабінетом Міністрів країни, щоб всі регуляторні права повернути Києву", - сказав він.

У цілому ж дефіцит столичного бюджету на сьогоднішній день становить 3,2 млрд грн.

"Це тільки по захищених статтях. І це не тільки результат неефективного управління - Міністерством фінансів були закладені показники, які навіть тоді викликали сумніви. Всі вважали, що податок на доходи фізосіб підніметься на 15%, але цього не сталося, і зростання виявилося на рівні 5,5 %, а це - мінус 1 млрд гривень до бюджету. Ще приклад некоректного планування - від оренди землі Київ недоотримав - 2,2 млрд грн", - підкреслив Ніконов.

Окрім того, за словами радника мера, "найбільша проблема - це те, що навіть вже наші гроші на казначейському рахунку казначейством не оплачуються. Заборгованість по поточних платежах близько 200 млн грн".

"З усіх цих питань ми конструктивно працюємо з Кабінетом Міністрів, однак і самі не маємо сидіти без справи. Оскільки розуміємо, що зобов'язані зробити все можливе для наповнення бюджету. Починаючи з реклами, яку необхідно упорядкувати, і виведення податків комунальних підприємств з тіні. Адже у Києві є багато підприємств, які взагалі нічого не платять, такі як комунальні ринки або МАФи. Так, це не всі проблеми будуть вирішені за 5 хвилин, але процес ми вже запустили. Ми робимо тільки те, що зможемо завершити", - сказав він. !zn

Читайте також:

У Кличка немає грошей на зарплати київським бюджетникам, все забрало Держказначейство

Майданівці пригрозили Кличку підпалити мерію

Київрада вирішила повернути Гостинний двір столиці

Київрада відклала розгляд питання про відновлення райрад у столиці