UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ставки з іпотеки впадуть на 5% цього року: банкір назвала причини

Відстрочений попит, зниження облікової ставки НБУ, держпрограма "єОселя" та інші фактори сприятимуть зростанню кредитування.

Банкір спрогнозувала, що у найближчі два-три місяці в Україні очікується зниження іпотечних ставок на 3,5-5%. Про це розповіла перша заступниця голови правління Глобус Банку Олена Дмитрієва у коментарі UBR.ua.

Все може розпочатися із зниження облікової ставки Нацбанком у вересні. А до грудня, за словами Дмитрієвої, регулятор може опустити ставку до 20% із нинішніх 25%.

Держпрограма "єОселя" також стимулюватиме розвиток іпотеки. З 1 серпня подати заявку на отримання пільгового кредиту зі ставкою у 7% за цією програмою зможуть ветерани війни та члени їхніх сімей, а також люди без власного житла (або ті, хто має житло площею менше 52,5 кв. м на особу та додатково 21 кв. м на кожного члена сім'ї).

"Іпотека стимулюватиме розвиток будівельної галузі, що вкрай важливо для подальшого зростання економіки країни всупереч війні", – сказала Дмитрієва.

Читайте також: Що нового в умовах кредитування банків України - опитування Нацбанку

Оцінки Дмитрієвої ґрунтувалися на аналізі ринку нерухомості Ужгорода, якому вона передбачила зростання кількості угод через низку факторів. Крім держпрограму "єОселя", вона виділила програми самих банків з розстрочення платежів (діють у 78% новобудов Ужгорода), розвиток спільних іпотечних програм банків та девелоперів, а також загалом гнучкий підхід до кредитування з боку банків: можливість взяти іпотеку терміном від 3 до 3 20 років та зі ставками від 7,9-12% (у разі погашення за 3 роки) та до 22,9% у разі 20-річної іпотеки (у перший рік ставка становить 3%).