UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ставицький частково підтвердив, що Росія блокує постачання газу зі Словаччини

Україна розраховує на вирішення питання щодо реверсу газу з Європи через Словаччину в липні 2013 року.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький частково підтвердив інформацію про те, що російський "Газпром" блокує постачання газу в Україну із Словаччини.

"Я остаточно не прокоментую, але в деякій мірі ця інформація вірна", - сказав він журналістам у вівторок, 25 червня в Люксембурзі, відповідаючи на питання про те, чи відповідає дійсності інформація, що "Газпром" блокує організацію постачання газу в Україну зі Словаччини.

- "Газпром" блокує постачання газу зі Словаччини, користуючись правом керувати українською ГТС

Міністр повідомив також, що Україна розраховує на вирішення питання щодо реверсивних постачань газу з Європи через Словаччину у липні. "4 липня буде зустріч у Брюсселі під головуванням єврокомісара (з питань енергетики) Гюнтера Еттінгера, на якій буде остаточно вирішено це питання. Тобто ми очікуємо підписання", - сказав Ставицький.

За словами міністра, в разі позитивного вирішення питання мова може йти про обсяги від 10 до 20 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, як писало DT.UA, Україна зараз імпортує газ з території Польщі і Угорщини, бо сама контролює ГТС на даних ділянках. Почати постачання газу через територію Словаччини німецькій RWE поки не вдається не через відсутність технічних можливостей, а через російський "Газпром", який фактично блокує постачання, відмовляючись погодити заявку на транспортування газу в Україну (реверс). Така можливість у "Газпрому" є згідно з контрактом з "Нафтогазом" від 19 січня 2009 року, яким передбачено право російського монополіста виконувати функції оператора української ГТС на даному відрізку до кордонів ЄС. !zn

Читайте також:

Україна почала тестовий імпорт реверсного газу зі Словаччини

Україна домовляється з Румунією про реверс газу з урахуванням "політичної складової"