UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стало відомо, скільки українських ІТ-компаній провели релокацію за час війни

Понад 50% українських ІТ-компаній не проводили релокацію.

Існує міф, що починаючи з лютого більшість айтішників виїхали за кордон. Однак насправді понад 50% опитаних ІТ-компаній не змінювали свою локацію, хоча перейшли на віддалену роботу. Крім того, левова частка компаній вже частково повернулася до роботи з офісу. Про це йдеться у дослідженні Асоціації IT Ukraine.

Відповідно до даних дослідження, серед ІТ-компаній, що проводили релокацію, більшість змінювали місце роботи в межах України (45%). За кордон частково релокувались 42% компаній, з них – лише 5% компаній із закриттям частини офісів в Україні.

Крім іншого, дослідники не знайшли ІТ-компаній, що повністю провела повну релокацію за кордон. Також жодна з опитуваних ІТ-компаній не має наміру повністю згортати бізнес в Україні. Оскільки релокація значною мірою розглядається ІТ-компаніями як вимушений крок на період війни або принаймні її активної фази.

Наразі більшість ІТ-компаній (63%) не планують часткову або повну релокацію. Лише 14% опитаних розглядають часткову або повну релокацію за кордон до кінця року. Частина компаній (23%) планує комбінувати релокацію за кордон та в межах України. Тобто у сукупності 37% компаній розглядають релокацію як можливу до кінця цього року. Якщо ж ситуація в країні суттєво не зміниться, можна очікувати, що цей показник зростатиме.

Основним стримувальним чинником для релокації, зокрема подальшої релокації, компанії відзначили неможливість виїзду за кордон ІТ-спеціалістів, бажання ІТ-компаній платити податки в Україні, небажання більшої частини команди переїжджати, вищі витрати на ведення бізнесу за межами України.

Суттєво змінити ситуацію зможе скасування воєнного стану та покращення ситуації в Україні (для кожної третьої компанії) чи хоча б повернення до довоєнного стану (до 24 лютого 2022 року) та відсутність активних бойових дій в Україні протягом кількох місяців. За таких умов, 80% компаній планують повернення бізнесу до України. На сьогодні, лише 7% компаній не планують повертатися. 

Читайте також: Допомога переселенцям: що зміниться з 1 вересня

Раніше повідомлялось, що до лютого поточного року, коли розпочалася повномасштабна війна Росії в Україні, у Польщі проживало 2 мільйони українців. Цього року українсько-польський кордон перетнули 5 мільйонів наших співгромадян і тепер українці становлять близько 8% від населення Польщі.