UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стала відома можлива причина відмови столичної влади від підвищення тарифів на проїзд

Регуляторна служба попередила київську владу про численну судову практику скасування тарифів, що ухвалювалися в обхід процедури.

Підвищення цін на проїзд, яке анонсували в Києві на поточному тижні, не пройшло обов'язкової процедури погодження з Державною регуляторною службою. Про це заявив голова ДРМ Олексій Кучер, коментуючи рішення про підвищення цін на проїзд у столичному громадському транспорті.

"Олексій Кучер нагадав київському міському голові Віталію Кличку, що перед вирішенням питання підвищення вартості проїзду необхідно обов’язково отримати позицію Служби", - йдеться в повідомленні.

У ДРС наголосили, що погодженню також мала передувати певна процедура, яка вимагає часу і досліджень з боку ініціаторів зміни тарифів.

"Якщо ДРС дійде висновку, що це підвищення є недоцільним або неадекватним, чи якщо Київрада не дослідила всі альтернативні шляхи вирішення проблеми, – рішення не може бути прийнято", – заявив Олексій Кучер.

Державна регуляторна служба звертає увагу, що порушення вимог регуляторного законодавства є безумовною підставою для скасування прийнятого рішення в судовому порядку.

"Це підтверджено численною судовою практикою", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 16 листопада в КМДА повідомили, що з 1 січня ціни на проїзд у комунальному транспорті підвищаться. Одна поїздка коштуватиме 20 грн. Однак, якщо проїзд оплачувати карткою киянина, його вартість становитиме 12 грн незалежно від кількості поїздок. 

17 листопада Київська міська державна адміністрація опублікувала ймовірну вартість проїзних квитків, на той випадок, якщо у Києві все ж затвердять нові тарифи на проїзд у громадському транспорті. Планувалося, що ціни виростуть у 2,3 раза в порівнянні з сьогоднішніми.

Водночас вже увечорі 17 листопада Кличко пояснив, що це був лише проєкт підвищення цін, і його розгляд вирішили відкласти на час після завершення опалювального сезону.

Цьому також передувала заява партії "Слуга народу" про аудит функціонування громадського транспорту в Києві через можливе підвищення тарифів на проїзд.

ZN.UA неодноразово розповідала про складні стосунки Віталія Кличка з в Офісом президента. Так, наприклад, джерела ZN.UA повідомляли, що рівно за годину після першої за рік зустрічі президента України Володимира Зеленського і мера Києва Віталія Кличка на Банковій, силовики отримали команду чинного гаранта Конституції продовжувати публічний тиск на Кличка.

Мер Києва Віталій Кличко уже давно прямо звинувачує Банкову в здійсненні політичних замовлень і тиску.