UA / RU
Підтримати ZN.ua

США закликають Грецію відмовитися від російського газопроводу "Турецький потік" і будувати TAP

Росія обіцяє Греції мільярди євро на будівництво газопроводу. Переконати Афіни посланнику з Вашингтона поки не вдалося.

Вашингтон закликає уряд Греції прискорити реалізацію проекту Трансадріатичного газопроводу (TAP), який забезпечить постачання азербайджанського газу в Європу, а не покладати надії на російський "Турецький потік", передає Associated Press.

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань енергетики Еймос Хохштейн в ході візиту в Афіни обговорив ряд енергетичних питань з грецькими колегами і заявив у п'ятницю, що "ми узгодили більше запитань, ніж не змогли узгодити".

Хохштейн підкреслив, що, хоча Росія є найбільшим джерелом газу для Європи, і Європі, і Греції важливо забезпечити диверсифікацію постачальників. "Диверсифікація, в кінцевому рахунку, кращий спосіб забезпечити безпеку поставок. А це означає, що вам потрібно отримувати газ з інших джерел, які не є російськими, - просто для створення конкуренції", - вважає він.

За словами Хохштейна, азербайджанські газові проекти забезпечують енергетичну безпеку за всіма параметрами: новий джерело, новий постачальник, новий маршрут. "І це не одна-єдина країна, домінуюча в інфраструктурі і виробництві газу, а безліч компаній, різні консорціуми, різні країни - жоден з елементів не може зруйнувати проект або використовувати його для політичного тиску", - упевнений спецпредставник.

Після переговорів з Хохштейном міністр енергетики Греції Панайотіс Лафазанис заявив, що Афіни "підтримують будівництво трубопроводу через нашу країну, який буде доходити до греко-турецького кордону і постачати природний газ з Росії" (російський "Турецький потік" - ред.). Він додав, що "Греція прагне стати плюралістичних енергетичним хабом у своєму регіоні".

У п'ятницю глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що розпочата стадія будівництва морської ділянки "Турецького потоку".

З допомогою Трансадріатичного газопроводу передбачається поставляти в Європу газ з великого родовища в Азербайджані "Шах-Деніз-2". Спочатку азербайджанський газ будуть прокачувати по території Туреччини щодо газопроводу TANAP, а потім - по 800-кілометрової трубі TAP від турецько-грецької кордону по північній частині Греції, через Албанію і Адріатичне море до Італії. Звідти газ буде надходити в європейську газорозподільну систему.

Потужність трубопроводу - 10 млрд кубометрів газу на рік з можливістю розширення до 20 млрд кубів в залежності від попиту і пропозиції. Видобуток газу в рамках Стадії-2 заплановано на 2017 рік.

Вартість споруди Трансадріатичного газопроводу становить 1,5 мільярда євро. Основними акціонерами проекту TAP є британський енергетичний концерн BP, норвезька Statoil і азербайджанський державний концерн Socar.

У середині квітня німецьке видання Spiegel Online повідомило про те, що Греція готується укласти багатомільярдну угоду з РФ. Очікується, що Афіни отримають від РФ близько 3-5 млрд євро за згоду брати участь у "Турецькому потоці" (російський "Газпром" сподівається запустити газопровід з 2019 року, відмовившись від транзиту через територію України). Гроші планується перерахувати як аванс за майбутній транзит газу. Як зазначило видання, угода обговорювалася під час зустрічі прем'єра Греції і президента РФ Володимира Путіна в Москві на початку квітня. У Кремлі в свою чергу намагалися спростувати цю інформацію. Однак у підсумку сам Путін підтвердив готовність РФ дати гроші Греції на будівництво "Турецького потоку".

Раніше повідомлялося, що США готують Афінам зустрічну пропозицію після ініціативи "Газпрому" по фінансуванню будівництва "Турецького потоку".