UA / RU
Підтримати ZN.ua

США обійшли Росію та Саудівську Аравію з видобутку нафти

На США і світову економіку в цілому позитивно вплинула сланцева революція: порівняно з 2008 роком видобуток нафти в країні збільшився на 70%, склавши в першому півріччі 2014 року понад 11,5 млн барелів.

США в першому півріччі стали найбільшим виробником нафти, газового конденсату і нетрадиційної нафти, обійшовши Росію та Саудівську Аравію, йдеться в дослідженні Bank of America Merrill Lynch. Аналітики інвестбанку спиралися в розрахунках на дані Міжнародного енергетичного агентства, міненерго США і власні дослідження.

У першому півріччі США виробляли понад 11,5 млн бар. нафти, конденсату та нетрадиційної нафти, говориться в огляді інвестбанку. Незважаючи на те що Росія як і раніше видобуває нафти більше, ніж США і Саудівська Аравія (понад 10 млн бар. у добу), вона поступилася з виробництва конденсату, а нетрадиційна нафта (сланцева нафта, що видобувається з нафтових пісків) в країні не видобувається. За підрахунками Bank of America Merrill Lynch, Саудівська Аравія видобуває трохи менше 11,5 млн бар. нафти, конденсату та нетрадиційної нафти. А Росія - близько 11 млн бар. нафти і конденсату. Bank of America для розрахунків, щоправда, використовував піврічні дані тільки для США, дані по іншим країнам - за I квартал.

Сланцева революція в останні роки позитивно вплинула на США і світову економіку, говориться в дослідженні. Видобуток нафти в США збільшився в порівнянні з 2008 р. на 70%, як і виробництво зрідженого природного газу (ЗПГ), а видобуток природного газу зріс на 40%. У 2010 р. США вже випередили Росію у виробництві природного газу і стали його найбільшим виробником.

Справа в тому, що імпорт ЗПГ у США припинився, а імпорт нафти через різке збільшення внутрішнього виробництва знизився. США із залежної від іноземного палива країни перетворилась в лідера з виробництва. При цьому внутрішні ціни на газ залишилися на колишньому рівні.

Тим не менше поки вигода для північноамериканського промислового сектора невелика, йдеться в дослідженні. Аналітики Bank of America протягом останніх п'яти років спостерігали прямий взаємозв'язок між ростом зайнятості в США та зростанням видобутку нафти. Як випливає з дослідження, приватні інвестиції в нафтовій і газовій галузі у США в даний час складають близько 20% від їх загального обсягу, це найвищий показник за всю історію Штатів. При цьому зростання видобутку нафти за межами США в останні місяці було низьким. !zn

Читайте також:

Санкції можуть допомогти США потіснити Росію на європейському нафтовому ринку

США вперше за 24 роки вирішили продати частину нафти зі стратегічних резервів