UA / RU
Підтримати ZN.ua

США заявили про термінову допомогу на відновлення енергосистеми України

Також США працюють над поставкою систем ППО, щоби українські сили могли надалі відбивати ракетні атаки РФ.

Уряд Сполучених Штатів терміново виділив $55 мільйонів із фондів USAID на ремонт та підтримання роботи інфраструктури теплопостачання в Україні. Про це заявив у вівторок під час брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Нед Прайс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про новий пакет в розмірі $55 мільйонів доларів США, щоби допомогти Україні відремонтувати та підтримати роботу інфраструктури теплопостачання в 19 регіонах України, що охоплює до 7 мільйонів українців»,- зауважив представник зовнішньополітичного відомства США.

Крім того, за його словами, допомога USAID передбачає відправку понад 1600 генераторів, систем очищення води та іншого обладнання, необхідного для обігріву.

«За останні 36 годин Росія випустила майже 100 ракет по об’єктах водо- та енергопостачання в Україні. Зі зниженням температури ці російські атаки, які мають на меті збільшення страждань простих людей, є особливо огидними», - зауважив офіційний представник Держдепу.

Він також підкреслив, що Сполучені Штати «залишаються відданими перемозі суверенної, незалежної України» та працюють над поставкою систем ППО, щоби українські сили могли надалі відбивати ракетні атаки РФ.

Крім того, Прайс повідомив, що Держдепартамент США виділив $47,6 мільйона доларів компанії в Каліфорнії для надання термінової гуманітарної допомоги з розмінування українських територій, охоплених агресивною війною РФ.

Нагадаємо, Європейський Союз виділив Україні €25,5 млн на підтримку енергосистеми та постачання енергетичного обладнання. Про це йдеться в заяві Європейської комісії.

ЄС також буде постачати Україні електроенергію в разі її дефіциту внаслідок російських обстрілів. Про це заявила Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Водночас у Києві вже застосовуються 12-годинні графіки відключення електроенергії. Хоча, завдяки тому, що світло вимикають лише вдень, відключення сумарно поки сягають максимально 8 годин на добу.

Глава Київської ОВА Олексій Кулеба вважає цілком реальним сценарій, коли Київ та область можуть залишитися без світла та опалення на кілька тижнів.